Rôzne

V Kalinove sa uskutočnia oslavy oslobodenia obce: Predvedú aj tank či bojové vozidlo pechoty

Rusínska obec Kalinov si v sobotu pripomenie 74. výročie svojho oslobodenia. Návštevníci budú môcť počas osláv vidieť aj súčasnú techniku Ozbrojených síl SR.

Ilustračný obrázok k článku V Kalinove sa uskutočnia oslavy oslobodenia obce: Predvedú aj tank či bojové vozidlo pechoty
Zdroj: TASR

Kalinov je prvá oslobodená obec na území bývalého Československa. Sovietska armáda ju oslobodila 21. septembra 1944. Vojnovú históriu v obci pripomína viacero artefaktov. Jedným z nich je pamätník nachádzajúci sa v strede dediny, ktorý tam postavili v roku 1967, ale aj vojenská technika v chotári obce.

Aby sa nezabúdalo…

„Oslavy organizujeme každoročne preto, aby sa nezabúdalo na históriu, na to, čo spôsobila vojna a aby aj mladá generácia nezabúdala na jej hrôzy,“ zdôvodnil za organizátorov Ivan Sivák. Začínajú sa o 9:00 hod. zádušnou svätou liturgiou za padlých vojakov v gréckokatolíckom chráme. Po nej nasleduje panychída pri pamätníku v centre obce, slávnostný prelet leteckej techniky a pietny akt kladenia vencov s následnými príhovormi pozvaných hostí, ktorí sa neskôr zapíšu do pamätnej knihy. O 11:00 hod. organizátori pripravili koncert Vojenskej hudby Banská Bystrica.

Ukážky vojenskej techniky

Návštevníci budú môcť vidieť statické a dynamické ukážky súčasnej techniky Ozbrojených síl SR. Na futbalovom ihrisku predvedú napríklad tank T-72, bojové vozidlo pechoty v plnej výzbroji, odmínovací systém Božena, samohybnú kanónovú húfnicu Zuzana či viacúčelové obrnené terénne vozidlo Tatrapan. K dispozícii budú aj vrtuľníky Sikorsky UH-60M Black Hawk alebo Mi-17. V kultúrnom programe vystúpia folklórny súbor Kamjana a Labirsky Beťare.

Záštitu nad oslavami oslobodenia prevzali prezident SR Andrej Kiska, predseda vlády SR Peter Pellegrini a predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský.

Sledujte nás aj na našom Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Humenného a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM