Veronika Hunyadiová Správy

V Humennom sa stavia a rekonštruuje ostošesť. Projekty nezastavil ani koronavírus

Mesto Humenné sa napriek koronakríze a výpadkom príjmov pustilo do viacerých investičných akcií. Čo všetko už stihli od marca zrealizovať?

Ilustračný obrázok k článku V Humennom sa stavia a rekonštruuje ostošesť. Projekty nezastavil ani koronavírus
Zdroj: Mesto Humenné

Pandémia koronavírusu na Slovensku výrazne zasiahla aj do života samospráv. Mestá a obce prišli kvôli výpadku daní z príjmov fyzických osôb o státisíce eur. Humenné takto prišlo o viac ako 760-tisíc eur.

Radnica tomuto výpadku prispôsobila aj svoj rozpočet a pristúpila ku kráteniu výdavkov v celkovej výške 1 385 000 eur. „Táto suma odrážala predpoklad výpadku dani z príjmov fyzických osôb a prispôsobovala sa jej aj výdavková časť krátením výdavkov vo všetkých oblastiach rozpočtu mesta, príspevkových organizácií a rozpočtových organizácií,“ vysvetlila Veronika Lattová z tlačového referátu mestského úradu (MsÚ).

Ako dodala, krátenie výdavkov nemá vplyv na činnosti, ktoré musí mesto zabezpečiť v zmysle platných predpisov. „Rizikom, s ktorým ale mesto musí rátať, je najmä opätovné rozšírenie nákazy a obmedzenie ekonomickej aktivity počas aktuálnej druhej vlny. Výpadky v príjmovej časti očakávame aj pri výbere miestnych daní a poplatkov,“ doplnila Lattová.

Investície pokračujú

„Aj vďaka všetkým opatreniam, ktoré realizuje vedenie mesta spolu zo zástupcami jednotlivých organizácií a prezieravému prístupu k rozpočtu, samospráva nemusela k dnešnému dňu využiť kontokorentný úver, ani použiť prostriedky rezervného fondu na bežné výdavky,“ dodal tlačový úrad.

V meste sa podľa Lattovej aj počas prvej vlny pandémie koronavírusu realizovalo a naďalej realizuje viacero investičných stavieb. Patrí medzi nich výstavba bytovky na Sídlisku pod Sokolejom, rekonštrukcie materských škôl, zariadenia pre seniorov na Dubníku, rozšírenie cintorína, ale aj rekonštrukcia cyklochodníka popri Laborci.

„Začína sa s revitalizáciou vnútroblokových priestorov a opravou parkovacej plochy pred nákupným strediskom, s výstavbou oporného múra Sadová – Jilemnického sady, opravujú sa miestne komunikácie v rámci celého mesta a odovzdalo sa stavenisko pre výstavbu výťahu na Detskej poliklinike,“ vymenovala Lattová ďalšie projekty.

Pomoc od štátu

Na niektoré investície použije mesto aj návratnú finančnú výpomoc vo výške 760-tisíc eur od Vlády SR, ktorá má samosprávam kompenzovať výpadky dane z príjmov fyzických osôb za tento rok. Peniaze z pôžičky musí mesto použiť do konca roka 2020.

Najvyššia suma pôjde na opravy a údržbu ciest, rekonštrukciu strechy mestského úradu a opravu havarijného stavu po povodniach. Časť peňazí použije mesto aj na výstavbu oporného múru či rozšírenie cesty a vybudovanie odbočovacieho pruhu na Komenského ulici.

Ako napreduje výstavba cyklochodníka popri Laborci si môžete pozrieť v našej galérii.

Výstavba cyklochodníka v Humennom
7
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM