Rôzne

V Humennom sa darovala krv na netradičnom mieste: V priestoroch Mestského úradu

V priestoroch Mestského úradu v Humennom chcelo v utorok darovať krv viac ako 50 ľudí. Prečítajte si viac o tejto udalosti.

Ilustračný obrázok k článku V Humennom sa darovala krv na netradičnom mieste: V priestoroch Mestského úradu
Zdroj: Dnes24.sk

Ako bližšie informovala koordinátorka Územného spolku Slovenského Červeného kríža (ÚS SČK) v Humennom Jana Kulová, registráciou prešlo 43 darcov a po lekárskej prehliadke mohlo najvzácnejšiu tekutinu darovať 36 osôb, z tohto desiati boli prvodarcovia.

„Červený kríž na celom Slovensku organizuje v tomto období mobilné odbery. Nie sme výnimkou. Pravidelne sme vonku, blízko pri ľuďoch, pri darcoch krvi, oslovujeme hlavne prvodarcov,“ uviedla riaditeľka ÚS SČK v Humennom Silvia Knapíková. Odber krvi realizovali na námestí, v kaštieli, ale i na fare, v priestoroch MsÚ sú druhýkrát.

Obavy kvôli maturitám

„Sme veľmi prekvapení, pretože dnes sú písomné maturity a zrána sme mali trošku strach, že neprídu darcovia, ale množstvo ľudí, ktoré sa vo vestibule vystriedalo, hovorí o tom, že ľudia chcú pomáhať a sú za každý takýto dobrý skutok,“ vysvetlila s tým, že tam boli dobrovoľní hasiči, zamestnanci MsÚ, starostovia obcí, ale aj široká verejnosť.

Krv je podľa Knapíkovej dôležité darovať z viacerých dôvodov. „Jeden je ten, že si človek sám dokáže, že vie urobiť dobrý skutok a nič ho to nestojí, overí si svoj zdravotný stav a hlavne, zachráni niekomu život. Darca krvi veľakrát vráti matku domov, otca k deťom, ale aj dieťa k rodine,“ povedala.

Neopísateľný pocit…

Prvodarkyňou bola aj študentka tretieho ročníka gymnazistka Nina. „Rozhodla som sa prísť darovať krv, lebo moji spolužiaci, ktorí sú v Červenom kríži, mi dali podnet, že určite mám prísť, že nebudem ľutovať. Bála som sa, nevedela som, čo mám od toho čakať, ale som veľmi spokojná,“ vysvetlila s tým, že to určite nebolo poslednýkrát. „Je to vážne super pocit, neopísateľný a verím, že niekomu pomôžem,“ doplnila.

Ako povedala primárka hematologicko-transfúziologického oddelenia humenskej nemocnice Alena Rovňáková, darcovia majú takéto akcie veľmi radi. Niektorí z nich dokonca prichádzajú darovať krv len počas mobilného odberu. Podľa nej to môže byť spôsobené aj prostredím.

Prišlo však aj veľa stálych darcov. „My sme veľmi vďační opakovaným darcom, ktorí idú dobrým príkladom, robia sami osvetu,“ poznamenala. Najčastejšími dôvodmi, prečo sa v utorok potenciálni darcovia nakoniec do kresla neposadili, boli podľa nej bežné prechladnutia. „Nič vážne sme nezaznamenali,“ spresnila.

Sledujte nás aj na našom Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Humenného a okolia.

Videli ste už? Nenechajte si ujsť podoby Humenného pred výstavbou panelových sídlisk

Nenechajte si ujsť: Podoby Humenného pred výstavbou panelových sídlisk
6
Galéria
Zdroj: Dejiny Humenného, Fedič a kol.

Hl. foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM