Tomáš Šuhajda Samospráva

V Humennom je o jednu čiernu skládku menej: Jej likvidácia stála mesto 3 600 eur

Veľkú čiernu skládku na brehu Laborca zlikvidovali v týchto dňoch Technické služby mesta. Humenská radnica pripomína tamojším obyvateľom, že pre vyvážanie odpadu na nevhodné miesto im hrozí pokuta až do výšky 166 eur.

Ilustračný obrázok k článku V Humennom je o jednu čiernu skládku menej: Jej likvidácia stála mesto 3 600 eur
Zdroj: TASR

Náklady= 3 600 eur

Spomínanú skládku zlikvidovala radnica pri Laborci konkrétne za mostom smerujúcim do Lackoviec. „Vývoz odpadu sme urobili nákladným autom až 11-krát. Len za uskladnenie odpadu na skládke v Mysline sme zaplatili 3127 eur. K tomu pripočítajte náklady za odvoz a nakládku odpadu a celkové náklady sa razom dostanú na úroveň 3600 eur,“ vyčíslil výdavky na likvidáciu nepovoleného smetiska riaditeľ Technických služieb Milan Kuruc.

Radnica pripomína Humenčanom, že ich kovový odpad, drevo, plechovky, plasty či sklo, ale aj drobný stavebný odpad do 100 kíl na osobu od nich bezplatne preberie mestský separačný dvor. „Podmienkou je, že musia mať platobný výmer bytu alebo domu, ktorý sa rekonštruuje a trvalý pobyt v Humennom,“ informovala hovorkyňa Mestského úradu Michaela Slivková Kirňaková.

Odhaľovať čierne skládky bude Zelená hliadka

Dodala, že odhaľovaním čiernych skládok a ich pôvodcov sa budú v nasledujúcom období intenzívnejšie zaoberať členovia novovytvorenej takzvanej Zelenej hliadky. „Ilegálne skládky okrádajú mestský rozpočet a teda samotných Humenčanov o veľkú sumu peňazí, ktoré by samospráva mohla využiť rozumnejšie,“ podotkla hovorkyňa.

Pokuta do 166 eur

Vytvárať ilegálne skládky odpadov je zakázané viacerými zákonmi ako aj všeobecným záväzným nariadením mesta (VZN) číslo 89/2006. „Za priestupok podľa tohto VZN možno príslušníkom mestskej polície v Humennom uložiť blokovú pokutu do výšky 33 eur a v správnom konaní príslušným orgánom pokutu do výšky 166 eur obcou,“ uzavrela Slivková Kirňaková.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM