Samospráva

V Humennom je k dispozícii 43 nových bytov: Ich nájomníci sa budú žrebovať

Desiatky nových nájomných bytov na Komenského ulici v Humennom plánuje odovzdať do užívania miestna samospráva ich nájomcom najneskôr v závere tohto roka. Nový bytový dom v tejto časti mesta vznikol prestavbou nevyužívaných priestorov bývalého Domova mládeže.

Ilustračný obrázok k článku V Humennom je k dispozícii 43 nových bytov: Ich nájomníci sa budú žrebovať
Zdroj: TASR

Prestavbu internátu na bytový dom zrealizoval v uplynulých mesiacoch na vlastné náklady súkromný investor. Samospráva sa rozhodla, že od neho bytovku na Komenského ulici odkúpi, s čím sa následne stotožnilo aj mestské zastupiteľstvo. Na tento zámer mesto neskôr získalo dotáciu z Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR vo výške 608 280 eur a úver zo Štátneho fondu rozvoja bývania vo výške 1 322 780 eur.

Nové byty

Prednosta Mestského úradu v Humennom Ondrej Bartko informoval, že v severnom krídle niekdajšieho Domova mládeže vzniklo celkovo 43 bytov, z toho 15 jednoizbových, 22 dvojizbových a šesť trojizbových.

„Každý byt disponuje balkónom alebo loggiou a plávajúcimi podlahami. Trojizbové byty majú kúpeľne s vaňou, jedno- a dvojizbové byty sprchovacie kúty. V kuchyniach bytov sa nachádza okrem kuchynskej linky digestor s elektrickou rúrou. Ku každému bytu bude neskôr pridelené parkovacie miesto,“ konkretizoval Bartko.

1 279 žiadostí

Podľa Všeobecne záväzného nariadenia (VZN) číslo 66/2002 o podmienkach nakladania s bytmi na území mesta Humenné žiadateľom z užšieho výberu prideľuje mestské byty primátor mesta. „K 4. septembru tohto roka eviduje mesto Humenné 1279 žiadostí o obecný byt, v užšom výbere je zaradených 163 žiadateľov. O postúpení žiadateľov do užšieho výberu rozhoduje bytová komisia zložená z poslancov a neposlancov,“ uviedla hovorkyňa humenskej radnice Michaela Slivková Kirňaková.

Bude sa žrebovať

Súčasná humenská primátorka Jana Vaľová však svoje právo podľa zmieneného VZN mesta, na jeseň tohto roka nevyužije. „Aby prideľovanie týchto bytov bolo transparentné a neboli žiadne podozrenia a pochybnosti, nové byty si budú žrebovať samotní občania. Tí, ktorí spĺňajú podmienky podľa VZN č. 66/2002 a sú zaradení v užšom výbere,“ objasnila Vaľová.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM