Správy

V Humennom budú kosiť po starom. Kvetinové lúky sa nestretli s pochopením občanov

Zamestnanci Technických služieb (TS) mesta Humenné začali v uplynulých dňoch s prvou kosbou verejných priestranstiev.

Ilustračný obrázok k článku V Humennom budú kosiť po starom. Kvetinové lúky sa nestretli s pochopením občanov
Zdroj: Mesto Humenné

Ako na internetovej stránke mesta informoval Marián Škuba z tlačového referátu mestského úradu, keďže sa vlaňajší spôsob, keď sa pri kosení ponechala časť trávnikov ako „kvetinová“ lúka poskytujúca priestor pre opeľovače, nestretol u obyvateľov s porozumením, tento rok budú technické služby kosiť „tradičným“ spôsobom.

Obavy z kliešťov aj hadov

„Pre nepokosené časti trávnikov mi vlani volalo približne 80 nespokojných ľudí. Naopak, ocenili to len dve ženy,“ skonštatoval riaditeľ TS Milan Kuruc. Z minuloročných komentárov obyvateľov na sociálnej sieti vyplýva, že sa obávali najmä kliešťov, objavovali sa aj tvrdenia, že vo vysokej tráve môžu byť i hady.

Podľa slov riaditeľa Správy Národného parku Poloniny Miroslava Buraľa je však spôsob „čiastočnej“ kosby verejných priestranstiev v súčasnosti pre zachovanie biodiverzity v urbanistických sídlach viac ako žiaduci. „Ono to možno vyzerá trochu ‚zle‘ z hľadiska návštevníka, ale na týchto mikrolokalitách je práve ten život opeľovačov. Preto je dôležité, aby sa takéto plôšky nechávali,“ vysvetlil.

Pomohli by infotabule

Takéto biotopy slúžia aj ako biologická ochrana rastlín proti škodcom. Ako podotkol Buraľa, príliš častým kosením sa biodiverzita z mestskej zelene vytráca. Prijatie podobného postupu pri kosení verejných priestranstiev verejnosťou by podľa neho podporili informačné tabule osadené pri takto obhospodarovaných trávnikoch.

Plán kosby 76 hektárov trávnatej plochy v Humennom je rovnaký ako po minulé roky, uskutočniť sa má minimálne päťkrát. Kosiť budú len zamestnanci TS. „Ak by vplyvom nepriaznivého počasia a klimatických podmienok kosba výrazne meškala, je dohodnutá spolupráca s externou firmou, ktorá vypomôže s mulčovaním najrozsiahlejších voľných plôch,“ doplnil Škuba.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM