Rôzne

Už ste to videli? Prinášame vám najstaršie dochované zobrazenie zámku v Humennom

Hlavnou dominantou mesta Humenné je už stáročia zámok resp. kaštieľ. Ako vyzerá dnes, to vie snáď každý, ale akú podobu mal kedysi?

Ilustračný obrázok k článku Už ste to videli? Prinášame vám najstaršie dochované zobrazenie zámku v Humennom
1
Galéria
Zdroj: TASR

Keď niekto vysloví Humenné, ľuďom a obzvlášť tým mimo nášho mesta, ako prvé príde na um zámok. A je to samozrejme pochopiteľné, je totiž už stáročia tou hlavnou dominantou mesta. A domáci jeho aktuálnu podobu alebo podobu pred poslednou veľkou rekonštrukciou dokonale poznajú.

Ale ako vyzeral kedysi naozaj dávno? Na úvod je potrebné poznamenať, že podľa historikov na mieste zámku stál kedysi stredoveký vodný hrad. Jednalo sa o jednoduchú stavbu obohnanú vodnou priekopou. Zámok resp. kaštieľ ako stavba so štvorcovým pôdorysom ako ju viac-menej poznáme aj dnes, bol postavený v 17. storočí.

Odvtedy si táto stavba prešla kadečím. Menila svoj vzhľad a neobišli ju ani svetové vojny. Koncom tej druhej bol výrazne poškodený a skazu zavŕšil požiar, pri ktorom zhorela šindľová strecha.

Vráťme sa však o mnoho rokov späť. V pripojenej galérii si totiž môžete pozrieť vôbec najstaršie dochované zobrazenie kaštieľa v Humennom. Jedná sa o dobovú rytinu. Už ste ju videli?

Sledujte nás aj na našom Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Humenného a okolia.

Dobová rytina: Toto je najstaršie dochované zobrazenie humenského zámku
1
Galéria
Zdroj: www.muzeumhumenne.sk

Titulné foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM