Správy

Už 1. týždeň očkovacej kampane má výsledky: Župa eviduje vyšší záujem o 62 percent

Otvorené boli všetky tri očkovacie centrá v Prešove, Poprade a Humennom, kde sa spolu prioritne preočkovávalo treťou dávkou vakcíny od Pfizer/BioNTech.

Ilustračný obrázok k článku Už 1. týždeň očkovacej kampane má výsledky: Župa eviduje vyšší záujem o 62 percent
Zdroj: TASR/Alexandra Moštková

Prvý týždeň očkovacej kampane Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Kraj ťa potrebuje priniesol oproti predchádzajúcemu týždňu nárast počtu zaočkovaných o takmer 62 percent.

Počas siedmich dní ponúkol kraj 40 očkovacích termínov v piatich okresných mestách a 17 obciach a podal spolu 7 204 vakcín, z toho 1 419 prvoočko­vaným. TASR o tom informovala hovorkyňa PSK Daša Jeleňová.

„Mobilné jednotky kraja podali za päť pracovných dní (6. – 10. 12.) v obciach 447 vakcín proti ochoreniu COVID-19. V 203 prípadoch boli aplikované ich prvé dávky. Od pondelka do piatka sa vo večernom režime očkovania v nákupných domoch podalo spolu 861 vakcín,“ konkretizovala s tým, že počas víkendu krajskí zdravotníci očkovali až v 12 rôznych termínoch.

Viac než tisícka

Otvorené boli všetky tri veľkokapacitné očkovacie centrá v Prešove, Poprade a Humennom, kde sa spolu prioritne preočkovávalo treťou dávkou vakcíny od Pfizer/BioNTech.

Spolu sa v nich podalo 4 229 vakcín, z toho bolo 232 prvých dávok.

Vakcinácia bola umožnená tiež v troch nákupných domoch, kde sa prišlo zaočkovať či preočkovať 1 253 ľudí, z ktorých 247 dostalo prvú dávku vakcíny. PSK prišiel s vakcínou v sobotu (11. 12.) aj do mesta Vranov nad Topľou, kde sa podalo 173 vakcín, a do Svitu, kam sa prišlo zaočkovať či preočkovať spolu 241 záujemcov.

Ponúkame aj ďalšie aktuality zo Slovenska:

Podľa predsedu PSK Milana Majerského za touto aktivitou je vysoké nasadenie predovšetkým lekárov, sestier či záchranárov. Dôležitosť zdravotníkov vyzdvihla na podujatí, ktoré prišli podporiť aj známe osobnosti, aj prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Iveta Lazorová.

Obrovské stopy

„My zdravotníci sme nikdy neboli konfrontovaní s takým množstvom utrpenia a úmrtí ako teraz a zanecháva to na nás obrovské stopy,“ pripomenula.

Riaditeľ Ľubovnianskej nemocnice a podpredseda PSK Peter Bizovský v súvislosti s nasadením zdravotníkov skonštatoval, že nemocnice na Slovensku si počas tretej vlny prešli „peklom“ a podľa neho bolo šťastím, že časť obyvateľov bola zaočkovaná.

„Pri nezaočkovanosti by kapacity kyslíkových lôžok, ako aj lôžok s umelou pľúcnou ventiláciou nestačili a mnohí ľudia by sa do nemocníc nedostali,“ povedal.

Hl. foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM