Rôzne

Uviedli svetovú premiéru baletu na hudbu Petra Breinera: TAKTO si v ňom slávny rodák uctil Humenné!

Balet Slovenského národného divadla (SND) uviedol svetovú premiéru titulu Slovenské tance - Životy svetiel. Súčasný balet na hudbu humenského rodáka žijúceho v New Yorku Petra Breinera.

Ilustračný obrázok k článku Uviedli svetovú premiéru baletu na hudbu Petra Breinera: TAKTO si v ňom slávny rodák uctil Humenné!
Zdroj: TASR

Súčasný balet na hudbu Petra Breinera vytvorila mladá no v Európe už etablovaná choreografka Natália Horečná, ktorá sa podpísala pod libreto i réžiu predstavenia. Z orchestrálnej suity, inšpirovanej 16 ľudovými piesňami najmä z východosloven­ského regiónu, vybrala 13 tancov. Dielo plné energie, nezvyčajných inštrumentácií a humoru, má základ v slovenských ľudových piesňach – ako podobné suity iných skladateľov – Bartóka, Dvořáka, Brahmsa, Beethovena, Kodályho, Borodina.

Breiner prezradil, že ide o pesničky, s ktorými sa stretával od detstva, neskôr pri spolupráci s rôznymi folklórnymi súbormi a zoskupeniami. Obrovský rezervoár ľudových piesní mu poskytol Stanislav Palúch.

„Vybral som veci, ktoré mám zažité, dôverne ich poznám. Chcel som pracovať s pesničkami, ktoré sa stali súčasťou mojej mentálnej a emocionálnej výzbroje. Sú to väčšinou pesničky z východného Slovenska, ale sú tam aj piesne zo stredného Slovenska, uspávanky z Myjavy,“ komentoval výber pesničiek riadený inštinktom. Svoju lokálnu príslušnosť a fakt, že pochádza z Humenného, skladateľ spečatil pesničkou Humeňanský koscelok.

Ako prevádzkový dirigent spolupracuje na projekte Peter Valentovič, ktorý sa bude starať o predstavenia v neprítomnosti Petra Breinera. „Je to najzaujímavejšia produkcia akú som kedy robil, veľmi veľa som sa naučil od práce s pánom Breinerom, to, čo urobil s orchestrom od prvej skúšky do dnešného dňa je skoro zázrak,“ vyjadril sa na margo rodáka z Humenného.

Na fotke: Peter Breiner

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM