Zuzana Vajayová Kultúra

Úspechy folklórneho súboru vyznamenajú Cenou primátorky mesta

Folklórny súbor Chemlon z Humenného, ktorý oslávi v tomto roku 41 rokov svojej existencie, reprezentoval v uplynulých dňoch svoje mesto a región Zemplína na medzinárodnom folklórnom festivale v tureckom Istanbule.

Vďaka zožatému úspechu ako aj dlhoročnému prínosu v oblasti kultúry, sa mu rozhodlo vedenie humenskej radnice udeliť mestské ocenenie.

Ako informovala Michala Macková z tlačového referátu mesta Humenné, folklórny súbor Chemlon si spomedzi všetkých účastníkov festivalu, ktorý sa konal v Istanbule na prelome júna a júla tohto roka, počínal najúspešnejšie.

„Humenčania po piatich rokoch vystriedali na prvom mieste folklórny súbor z Mexika. Presadili sa v konkurencii desiatich krajín, a to Poľska, Maďarska, Talianska, Mexika, Indonézie, Srbska, Macedónska, Grécka, Nemecka a Turecka,“ objasnila s tým, že účinkujúci speváci a tanečníci zaujali počas svojho vystúpenia festivalovú porotu okrem ľudových piesní aj tradičným šarišským čardášom.

V súvislosti so spomínaným prvenstvom aj bohatou činnosťou súboru v uplynulých rokoch sa rozhodla primátorka mesta Jana Vaľová udeliť Chemlonu Cenu primátorky mesta. Jeho zástupcovia si prevezmú spomínané ocenenie z rúk prvej ženy samosprávy počas septembrového Pamätného dňa mesta Humenné.

Občianske združenie Folklórny súbor Chemlon Humenné svojou činnosťou zachováva ľudové tradície, piesne a tance z regiónu Zemplína i Šariša s dôrazom na sotácku a rusínsku kultúru Horného Zemplína. Členská základňa folklórneho zoskupenia pozostáva v súčasnosti z približne 200 ľudí.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM