Tomáš Šuhajda Rôzne

Úprava pôvodných plánov: Rekonštrukcia humenského kaštieľa pohltí ďalších 300 tisíc eur

Už niekoľko mesiacov môžu Humenčania či návštevníci mesta pozorovať pracovný ruch v Parku mieru. Rekonštruuje sa najväčšia dominanta nášho mesta - kaštieľ. Počas realizácie stavby sa prišlo na nové informácie z ktorých vzchádzajú práce navyše.

Ilustračný obrázok k článku Úprava pôvodných plánov: Rekonštrukcia humenského kaštieľa pohltí ďalších 300 tisíc eur
Zdroj: Dnes24.sk

Humenský kaštieľ je sídlom Vihorlatského múzea, ktoré je v ziaďovateľskej pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja (PSK) a tak investorom stavby je práve župa. Na svojom poslednom zasadnutí dostali krajskí poslanci na stôl návrh na dofinancovanie nadlimitných výdavkov v rámci tejto investičnej akcie.

Jedná sa o sumu 300 041,84 eur s DPH. „Zmenu riešenia stavby si vyžiadala situácia počas realizácie prác,“ uvádza sa v dôvodovej správe k tomuto návrhu a ďalej je v nej podrobnejšie opísaných spolu 33 prác navyše. „Doplňujúce práce majú vplyv na časový dopad projektu, a to v podobe predĺženia zmluvného termínu o 3 mesiace,“ informuje ešte dôvodová správa. Návrh poslanci odklepli.

Rekonštrukcia kaštieľa

  • Pôvodná investícia predstavovala 2,3 milióna eur.
  • Cieľom rekonštrukcie je podľa slov riaditeľa Vihorlatského múzea Vasiľa Fediča vrátiť dominante mesta pôvodný vzhľad a napraviť to, čo pokazila veľká rekonštrukcia v 70. rokoch minulého storočia.
  • Pred rekonštrukciou bol realizovaný komplexný reštaurátorsko-architektonický a historický prieskum, ktorého výstupom je 290-stranová publikácia formátu A4.
  • Po rekonštrukcii plánuje kraj aj osvetlenie kaštieľa. Viac sa dočítate tu.
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM