Správy

Ukrajinský študent o vojne doma: Polícia nefunguje ako bežne, v obchodoch je panika

Na Prešovskej univerzite študuje viac ako 1 000 zahraničných študentov, pričom 904 pochádza z Ukrajiny. Situácia nie je jednoduchá ani pre nich.

Ilustračný obrázok k článku Ukrajinský študent o vojne doma: Polícia nefunguje ako bežne, v obchodoch je panika
Zdroj: Dnes24.sk

Mladá generácia z Ukrajiny pôsobiaca na Prešovskej univerzite je v kontakte so svojimi blízkymi a pozorne sledujú dianie v ich krajine. Ako tvrdia, situácia je tam zlá.

„Pochádzam z mesta Dnepropetrovsk, asi 1 200 kilometrov odtiaľ. Dnes ma kamarát zobudil s tým, že sa začala vojna. Povedal, že nás začali bombardovať ruské jednotky. Neveril som tomu. Všimol som si, že mi mama ráno písala cez internet. Verí, že bude všetko v poriadku, aby som sa nebál a v žiadnom prípade sa nevracal naspäť na Ukrajinu,“ uviedol ukrajinský študent PU Nazar Kirpichenkov.

Hrdý Ukrajinec

Ako povedal, v ich meste je zbombardované letisko, vojenská časť vrátane skladov.

„Ukrajinci sa snažia heroicky brániť svoj štát. Som hrdý na to, že som Ukrajinec a akých hrdinov máme,“ skonštatoval Kirpichenkov.

Viac o vojne proti Ukrajine:

Situácia v meste je podľa neho zložitá. „Nedala sa vybrať hotovosť z bankomatov. V obchode sa tovar rozoberie hneď po tom, ako ho vyložia. Je tam obrovská panika. Polícia nefunguje ako bežne, všetci sa snažia odísť z mesta,“ priblížil Kirpichenkov.

Šok, ale aj nič nové

„Študujem tri roky na filozofickej fakulte politológiu. Pochádzam z juhu Ukrajiny. Som v kontakte s rodinou. Povedali mi, že zatiaľ je všetko v poriadku. Čo môžem povedať je, že tento konflikt trvá osem rokov a toto je už jeho finálna stať. Na jednej strane to ráno bol šok, na druhej strane to nie je nič nové. Mám v hlave veľa myšlienok, je to pre mňa ťažké,“ doplnil ukrajinský študent PU Danylo Iysytsia.

Ako pre Tasr uviedla hovorkyňa Prešovskej univerzity v Prešove Anna Polačková, politika do vedy nepatrí, ale ani vojna do civilizovaného sveta v 21. storočí.

„PU v Prešove preto plne stojí za svojimi ukrajinskými študentmi a je pripravená im v prípade potreby pomôcť,“ povedala. Na PU v Prešove aktuálne študuje viac ako 1 000 zahraničných študentov, pričom 904 pochádza z Ukrajiny.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM