Rôzne

Učiteľka Obchodnej akadémie v Humennom: Z tohto projektu sú študenti nadšení

Do zaujímavého projektu je zapojená Obchodná akadémia (OA) v Humennom a okrem nej aj Cirkevná spojená škola v Snine a škola Kiriat Haim v Izraeli.

Ilustračný obrázok k článku Učiteľka Obchodnej akadémie v Humennom: Z tohto projektu sú študenti nadšení
Zdroj: Dnes24.sk

Tým projektom sú výmenné pobyty medzi študentmi z Izraela, Humenného a Sniny. Jedným z ich hlavných cieľov je boj proti rasizmu, xenofóbii a antisemitizmu. Uviedla Zita Ihnátová, učiteľka Obchodnej akadémie (OA) v Humennom.

Nadšení študenti

„Študenti sú nadšení. Jednak spoznávajú novú kultúru, chute, vône a iné tradície. Neriešime absolútne farbu pleti. Majú možnosť rozprávať v cudzom jazyku a na vlastnej koži sa presvedčiť, aké dôležité je učiť sa cudzie jazyky,“ vysvetlila s tým, že žiaci medzi sebou začali komunikovať najprv prostredníctvom e-mailu.

„Pre mňa osobne, ako člena židovskej komunity, je motívom tohto projektu to, že tie deti tu prišli, videli, spoznali kultúru a hlavne ide o to prepojenie mladých, pretože dnes v tom svete je taká situácia, že sa popiera holokaust a vôbec ten antisemitizmus prebujnel. My práve chceme v tých deťoch vzbudiť taký iný pohľad na tých ľudí, ktorí žijú v Izraeli, pretože všeobecne sa v médiách interpretuje to, že Izrael nie je bezpečná krajina, čo je veľký omyl,“ priblížil koordinátor projektu Juraj Levický s tým, že vlani krajinu so študentmi navštívili a tí na ňu nedajú dopustiť. „Takže, to je cieľom tohto projektu,“ doplnil.

Silný moment

Riaditeľ školy Kiriat Haim v Izraeli Ilan Vaknin uviedol, že sa im na Slovensku dostalo vrúcneho prijatia, čo si veľmi vážia a odplatia to už v máji, keď budú hostiť slovenskú delegáciu. Na Slovensko prišli okrem iného nadviazať nové a upevniť už vzniknuté priateľstvá. Silnejším momentom pre všetkých bola podľa jeho slov návšteva Osvienčimu. Tá bola asi najemotívnejšia pre študentku Ofri. Veľká časť jej rodiny tam totiž počas vojny zahynula v jednom z nemeckých nacistických kontrentračných a vyhladzovacích táborov. Jediný, kto prežil a odišiel do Izraela, bol jej starý otec. Ten však pred pár dňami zomrel.

O vznik celej spolupráce sa pričinil syn humenskej rodáčky Blanky Efrat Bergerovej, ktorá zachránila pred istou smrťou 70 Židov, za čo si vyslúžila vlani cenu mesta Humenné In memoriam. Práve Avihou Efrat nadviazal kontakt s riaditeľmi uvedených stredných škôl. Jeho matka bola zároveň študentkou OA v Humennom, ktorá vznikla pred približne 140 rokmi, ešte pred druhou svetovou vojnou.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM