Rôzne

Tréningové ihrisko s umelou trávou? Zrealizovať ho chcú aj s osvetlením

Tréningové ihrisko, ktoré vyrastá v areáli futbalového štadióna v Humennom, začali stavať bez osvetlenia, zavlažovania, respektíve chladenia a oplotenia.

Ilustračný obrázok k článku Tréningové ihrisko s umelou trávou? Zrealizovať ho chcú aj s osvetlením
Zdroj: Dnes24.sk

Na poslednom minuloročnom zasadnutí mestského zastupiteľstva preto plénum schválilo zapracovanie týchto aktivít do plánu investičných akcií samosprávy na tento rok.

Ako na ňom poslancov informoval primátor Miloš Meričko, výstavba tohto tréningového ihriska s umelou trávou je v pomerne pokročilej fáze. „V minulosti naň bola pripravená projektová dokumentácia, v ktorej nebolo osvetlenie,“ vysvetlil s tým, že takéto športovisko sa používa hlavne v zimných mesiacoch, keď sa skoro stmieva, a preto bude nelogické zrealizovať ho bez osvetlenia. Pokračoval, že ak by ho chceli urobiť neskôr, poškodila by sa pri osádzaní stĺpov umelá tráva.

Názory poslancov

Výstavbu realizuje 1. Humenská, a. s. Podľa poslanca Jozefa Babjáka je zarážajúce, že nikto nemyslel na umelé osvetlenie, ktoré on považuje za štandard, ale aj zavlažovanie a oplotenie. „Zámerom je, aby sme ho sfunkčnili tak, ako má ihrisko s umelou trávou vyzerať,“ povedal s tým, že celý proces treba urýchliť. Poslanec Michal Babin zas poukázal na to, že Prešovský samosprávny kraj (PSK) schválil niekoľko miliónov na dobudovanie športovísk v kraji. Podľa neho by sa malo mesto o túto finančnú pomoc uchádzať.

Poslanec Ivan Hopta zas upozornil na to, že humenské zastupiteľstvo v minulosti zrušilo uznesenie o združení finančných prostriedkov mesta a PSK, ktorý mal na ihrisko poskytnúť 100 000 eur. „Ostali sme na smiech,“ poznamenal a zároveň navrhol, aby sa mesto spojilo s vyšším územným celkom a pokúsilo sa získať spomínanú sumu.

Výstavba v číslach

Ako informovala Michaela Dochánová z tlačového referátu mesta, hracia plocha ihriska bude mať 68 × 105 metrov, spolu s presahmi budú jeho rozmery 75 × 113 metrov. „Celkový rozpočtový náklad tejto stavby predstavuje 359 115,34 eura bez DPH,“ uviedla s tým, že prvá etapa prác, ako sú výkopy, potrubia a podobne, predstavuje takmer 22 000 eur a oplotenie tréningového ihriska predpokladanú sumu necelých 50 000 eur (obe sumy s DPH). „Mesto oslovilo aj PSK so žiadosťou o dotáciu finančných prostriedkov vo výške 100 000 eur,“ doplnila. Doplňujúce práce zatiaľ vyčíslené nie sú. Tréningové ihrisko by malo byť hotové najskôr v marci.

Zrekonštruovaný futbalový štadión v Humennom otvorili vlani koncom júna. Obnovu začali ešte v roku 2015. Jeho výstavba stála vyše dvoch miliónov eur. Slovenský futbalový zväz mestu poskytol nové tribúny v hodnote 750 000 eur. Po novom sú k dispozícii dve, v rámci ktorých je vybudovaný aj VIP či novinársky sektor. Kapacita štadióna je vyše 1 800 ľudí. Pribudla na ňom aj hlavná dvojposchodová prevádzková budova. V doplnkových objektoch sa okrem iného nachádzajú bufet, toalety, miestnosť prvej pomoci, ako aj dve pokladnice.

Sledujte nás aj na našom Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Humenného a okolia.

Posledné foto z prác na tomto ihrisku sme vám priniesli začiatkom decembra. Pozrite si galériu.

Ako pokročila výstavba ihriska s umelou trávou? Pozrite si FOTO
7
Galéria

Titulné foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM