Správy

Toxické zamorenie tzv. trojuholníka smrti: Michalovce, Humenné a Vranov

Poslanci za hnutie Sme rodina spolu s ministerstvami urobia všetko pre to, aby vyriešili aj problém odkaliska Poša na východe Slovenska.

Ilustračný obrázok k článku Toxické zamorenie tzv. trojuholníka smrti: Michalovce, Humenné a Vranov
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Uviedol to predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) na stretnutí so zástupcami organizácií, ktoré sa podieľajú na odstraňovaní nebezpečného odpadu z lokality Chemko Strážske. Deklaroval, že podporí všetky aktivity, od analýzy až po dekontamináciu odkaliska.

Toxické zamorenie

Ministerstvo vnútra v utorok (30. 11.) informovalo, v areáli Chemko Strážske ukončili prvú etapu sanačných prác. Nebezpečnými látkami v tuhom aj kvapalnom skupenstve bolo naplnených 15 kontajnerov, pričom každý z nich dokázal poňať až desať ton odpadu.

„Toxické zamorenie tzv. trojuholníka smrti medzi mestami Humenné, Vranov nad Topľou a Michalovce a nedostatok pracovných príležitosti boli jednou z príčin odchodu hlavne mladých ľudí mimo oblasti Zemplína,“ podotkol Kollár.

Chcete vedieť viac?

Nebezpečná envirozáťaž!

Ladislav Štibrányi z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie Slovenskej technickej univerzity poprosil, aby NR SR prijímala také legislatívne opatrenia, ktoré už nedovolia vznik nebezpečných envirozáťaží. Zároveň uistil Kollára, že ich tím bude pokračovať v Strážskom dovtedy, pokiaľ nebudú na Zemplíne vytvorené podmienky pre zdravý a plnohodnotný život a produkciu zdravých potravín.

Uloženie stoviek ton toxických PCB látok v areáli bývalého Chemka Strážske nebolo oficiálne potvrdené desaťročia.

Stalo sa tak až potom, ako spoločnosť išla do likvidácie a priemyselný areál bol podrobený kontrole štátnych orgánov. Veľké množstvo skorodovaných sudov s týmto odpadom našiel v blízkosti areálu aj majiteľ susedných pozemkov. Zneškodnenie PCB látok, ťažkých kovov a sanácia priľahlého územia v okolí Strážskeho a odkaliska Poša sa nachádza aj v programovom vyhlásení vlády.

Pozrite si Chemko Strážske na archívnych FOTKÁCH.

Chemko Strážske na archívnych FOTKÁCH
10
Galéria
Zdroj: TASR

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM