Tomáš Šuhajda Rôzne

Toto ste o hubách nevedeli: Vášniví hubári ich na Zemplíne zbierajú po celý rok!

Pravá hubárska sezóna na Zemplíne ešte nezačala no zanietení hubári križujú tamojšie lesy aj počas týchto horúcich dní. Nezriedka sa stáva, že prinesú domov plné košíky. Kozákov a dubákov je v nich ale pomenej, zato húb, ktoré bežní smrteľníci nezbierajú, požehnane.

Ilustračný obrázok k článku Toto ste o hubách nevedeli: Vášniví hubári ich na Zemplíne zbierajú po celý rok!
Zdroj: TASR

Dôchodca Ján Terray, ktorý bol kedysi pracovníkom štátnej ochrany prírody sa pohybuje v lesoch na Zemplíne počas celého roka. Na huby chodí ako sám vraví od jari, keď začína smrčkami, až do zimy keď zbiera plamienku zimnú, nezriedka hlivu ustricovú ale aj judášove ucho. „Z uška je výborná polievka. Napríklad u Číňanov to je veľmi vážená huba – delikatesa.“

Baranie hlavy

V lesoch na Zemplíne sa podľa jeho slov darí v tomto roku mimoriadne trúdnikovi klobúčkatému, ktorému sa tam ľudovo hovorí barania hlava. Z menej tradičných húb sa mykológ pristaví pri rýdzikovi korenistom. „Tu ho mnohí nazývajú biľ. Hoci sa zvykne uvádzať, že je nejedlý, po špeciálnej úprave jedlý je. Má v sebe trocha štipľavé mlieko. Huba sa však obvarí, neskôr opraží a konzumuje. Dá sa povedať že rastie stále aj v období sucha čiže aj teraz.“

„Rastie tu toľko chutných húb v priebehu roka…, nespomenul som napríklad májovky, kuriatka, sírovec obyčajný, či lievik trúbkovitý, ktorý je výbornou hubou aj napriek svojmu neprívetivému zovňajšku,“ konštatuje J. Terray.

POZOR!

Dôchodca, ktorý je zároveň členom Slovenskej mykologickej spoločnosti upozorňuje, že do zbierania „netradičných“ druhov by sa nemali púšťať ľudia bez potrebných znalostí.

Aj ostatní skúsení hubári bežným návštevníkom lesa odporúčajú, aby si kvôli vlastnej bezpečnosti doplnili informácie o ríši húb ak plánujú siahnuť po menej tradičných druhoch, prípadne požiadali o pomoc mykologické poradne.

Ak chcú svoj čas využiť v lese čo najefektívnejšie mali by mať prehľad aj o miestnych drevinách. Práve tradičné konzumné hríby totiž rastú v tesnej blízkosti viacerých druhov stromov. Hríb smrekový či kozák brezový k svojim prívlastkom neprišli náhodne. „Hubári z neznalosti často blúdia po lesoch, pričom sa im podarí naplniť košík niekedy až za pol dňa. Tým, ktorí sa vyznajú v drevinách sa to podarí za dve hodiny, väčšinou aj skôr," prízvukuje Jozef Balog, ďalší skúsený hubár zo zemplínskej obce Zámutov.

Ten dal takisto svoj tip na lahôdku z ríše húb. „Trúdnik šupinatý, po našom peštrák, je výborný na polievku pokiaľ ide o mladú plodnicu. Dá sa z nej urobiť taký silný vývar ako z hovädzieho mäsa, je to drevokazná huba," vysvetlil Balog.

Zdroj: TASR

Rýchle správy

Najčítanejšie