Rôzne

Tip na víkend: Akcia, kde môžete zažiť turistiku a vojnovú históriu v jednom

Po stopách Veľkonočnej bitky v Karpatoch, a to so štartom v obci Hostovice, v okrese Snina, sa vyberú počas nadchádzajúceho víkendu priaznivci vojnovej histórie. Udalosti spred 100 rokov, kedy tu zúrila prvá svetová vojna, im priblížia priamo v teréne profesionálni historici.

Ilustračný obrázok k článku Tip na víkend: Akcia, kde môžete zažiť turistiku a vojnovú históriu v jednom
Zdroj: TASR

Sobotňajšie (14.3.) podujatie zorganizuje pre širokú verejnosť už po niekoľký raz Klub vojenskej histórie Beskydy. Ako informoval jeho predseda Martin Drobňák, trasa pochodu povedie od obecného úradu v Hostoviciach na vrch Skura, kde prebiehala počas prvej svetovej vojny intenzívna bojová činnosť.

„Zaujímavosťou je, že v tomto priestore bojoval aj 71. peší pluk, ktorého odvodová oblasť bola v Trenčíne. V tomto ročníku akcie tak navštívime bojisko, na ktorom bojovalo aj mnoho Slovákov,“ podotkol Drobňák.

Pochod sa začne o 8.00 h. Trasu na vrch Skura možno podľa organizátorov považovať za stredne náročnú. Turisti prekonajú v teréne približne 450 výškových metrov a prejdú celkovo, v smere tam aj späť, asi 15 kilometrov. Návrat bude po tej istej trase. Účastníci akcie by si mali pribaliť na cestu kvalitnú turistickú obuv a ošatenie. Vo vyšších polohách totiž môžu byť posledné zvyšky snehu.

„Záver pochodu predpokladáme o 15.00 h. Po ukončení podujatia si možno v Hostovicicach pozrieť vojnový cintorín a taktiež v neďalekom Osadnom kryptu vojakov padlých v prvej svetovej vojne,“ rozšíril Drobňák ponuku sobotňajšej akcie na krajnom východe Slovenska.

Foto: Pohľad na Hostovice z miestneho vojnového cintorína

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM