Miroslav Pomajdík Rôzne

Humenčania a deň bez tabaku: Výdych fajčiarov zanalyzuje špeciálny prístroj

31. máj stanovila Svetová zdravotnícka organizácia za Svetový deň bez tabaku, aby takýmto spôsobom upozorňovala na nebezpečenstvo fajčenia. Tohoročným heslom je: "Zakážte reklamu na tabakové výrobky, ich propagáciu a sponzorstvo".

Ilustračný obrázok k článku Humenčania a deň bez tabaku: Výdych fajčiarov zanalyzuje špeciálny prístroj
Zdroj: Webnoviny.sk

Nechajte sa otestovať

V Humennom bude 31. mája v rámci Svetového dňa bez tabaku prebiehať na námestí meranie oxidu uhoľnatého (CO) vo vydychovanom vzduchu, v čase od 8:00 do 12:00 hod.

Fajčenie zabíja až 600 tisíc nefajčiarov!

V súčasnosti celosvetová tabaková epidémia zabíja ročne takmer šesť miliónov ľudí, z toho viac ako šesťsto tisíc nefajčiarov, ktorí zomierajú v dôsledku pasívneho fajčenia. Aj keď fajčenie v našej spoločnosti je stále tolerované a pokladá sa iba za zlozvyk, pravdou je, že ide o chorobu – závislosť a jej odborné označenie je „duševná porucha správania pri užívaní tabaku“.

Asi 90 % fajčiarov začína s fajčením pred 18. rokom života. Je dokázané, že v čím nižšom veku jedinec začne fajčiť, tým je vyššia pravdepodobnosť dlhoročného fajčenia a rýchlejšie poškodenie zdravia.

Cigareta obsahuje až 4 000 nebezpečných látok

O negatívnych dôsledkoch užívania tabaku na organizmus sa už vie veľmi veľa. Zo 4000 nebezpečných látok tabakového dymu najznámejšou zložkou tabaku je nikotín – je to látka, ktorá poskytuje fajčiarovi žiadaný účinok a spôsobuje vznik závislosti, ako aj srdcovo-cievne ochorenia.

Oxid uhoľnatý – sa viaže na krvné farbivo (hemoglobín) a znižuje množstvo kyslíka prenášané krvou, takže jednotlivé tkanivá a orgány trpia jeho nedostatkom. Ďalšie škodlivé látky – voľné kyslíkové radikály podporujú vznik nádorov, kôrnatenie ciev, uplatňujú sa pri vzniku zápalov dýchacích ciest a chronickej obštrukčnej choroby pľúc. Nepriaznivý dopad fajčenia sa neprejavuje len u fajčiarov, ale aj u tzv. pasívnych fajčiarov, t. j. u osôb, ktorí síce nefajčia, ale sú vystavení tabakovému dymu.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM