Rôzne

Svet si pripomína 100 rokov od vypuknutia prvej svetovej: Boje, ktoré zasiahli aj Humenné...

Rakúsko-Uhorsko po dohode s Nemeckom vypovedalo 28. júla 1914 vojnu Srbsku, čím sa začala prvá svetová vojna, ktorá zasiahla aj územie dnešného Slovenska, konkrétne jeho severovýchodnú časť - vrátane Humenného...

Ilustračný obrázok k článku Svet si pripomína 100 rokov od vypuknutia prvej svetovej: Boje, ktoré zasiahli aj Humenné...
Zdroj: TASR

Vo vojnovom konflikte v rokoch 1914–1918 vyvrcholil spor medzi európskymi veľmocami združenými v dvoch blokoch: Trojspolku (Nemecko, Rakúsko-Uhorsko a Taliansko) a v Trojdohode (Veľká Británia, Francúzsko a Rusko). Za skutočnú príčinu vojny označujú historici snahu o nové rozdelenie kolónií, nevyriešené problémy na Balkáne, ekonomický vývoj a zvýšené národné a sociálne napätie vo vnútri Európy.

„Bojové operácie na území súčasnej Slovenskej republiky prebiehali od novembra 1914 do mája 1915. Línia frontu prechádzala okresmi Bardejov – Svidník – Stropkov – Medzilaborce – Humenné – Snina,“ priblížil historik a predseda Klubu vojenskej histórie Beskydy Martin Drobňák.

Kým na jeseň 1914 bol tento úsek karpatského frontu iba vedľajším bojiskom, od začiatku roku 1915 jeho strategický význam podľa Drobňáka dramaticky stúpol. Ako dodal, ruské velenie v tomto priestore uskutočnilo dve generálne ofenzívy (január/február a marec/apríl 1915), ktorých cieľom bol prienik cez Karpaty do vnútrozemia Rakúsko-Uhorska a jeho vyradenie z vojny.

„V dôsledku toho sa územie dnešného Prešovského kraja stalo dejiskom krvavých bojov, ktoré počtom nasadených vojsk a množstvom obetí boli plne porovnateľné so svetovo známejšími bojiskami na západnom fronte,“ hovorí Drobňák. V bojoch padlo 45-tisíc vojakov rakúsko-uhorskej, ruskej a nemeckej armády a ďalších približne 250-tisíc vojakov bolo na našom území ranených alebo zajatých.

Spomienkou na krvavé boje sú aj vojnové cintoríny, ktorých sa podľa historika Radoslava Turika na severovýchodnom Slovensku nachádza zhruba 200.

Foto: ilustračné

Zdroj: Webnoviny.sk/TASR

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM