Tomáš Šuhajda Rôzne

Súťaž o NAJ obec Slovenska? Zoznámte sa s dedinou, ktorá z okresu Humenné bodovala najviac

Zavítajte s nami do dediny, ktorá sa v súťaži o NAJ obec Slovenska 2019 umiestnila v rámci okresu Humenné na najvyššej priečke.

Zdroj: Dnes24.sk

Celkovo 2 788 obcí bojovalo v online hlasovaní, ktoré vyhlásil portál Slovakregion.sk, o titul NAJ obec Slovenska 2019. Ten napokon získali Smižany pred Nižnou Olšavou a Ortuťovou.

41. priečka patrí prvému zástupcovi z okresu Humenné a tým je obec Udavské.

Vedeli ste, že v tejto strediskovej dedine bol kedysi kaštieľ tak ako je to napríklad i v Humennom? Domáci zaiste áno, no mnohí zrejme nie… A to preto, že dnes je tam už len hospodárska budova, kaštieľ totiž úplne schátral.

V Udavskom sa narodilo nemálo významných osobností, ako napríklad vedec Jozef Brilla, profesor Ján Šalát, historik Anton Špiesz a samozrejme aj kardinál Jozef Tomko.

Hovoria vám niečo nárečová slová ako labuda (roztopašné, roztatárené decko), fejkovac (brzdiť, hamovať), beľiš (posúch z chlebového al. koláčového cesta), ňenajedok (menšie množstvo jedla, z ktorého sa nedá najesť, nasýtiť, zájedka), dosľebodzic (dovoliť), otčaknuc (odlomiť, odštiepiť), paľančuha (pálenka) či jemcac (cmúľať, poťahovať perami)? Všetky sú spojené práve s Udavským.

Toľko zopár zaujímavostí z tejto dediny a teraz sa ňou už prejdite prostredníctvom pripojenej fotogalérie alebo videa. Zočiť môžete centrum obce aj s amfiteátrom, ihrisko a ako inak, aj miestny kostol.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Humenného a okolia.

OBRAZOM z Udavského: Zabodovalo v súťaži o NAJ obec Slovenska 2019
20
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM