Ľubomír Hudačko Rôzne

Málo detí aj málo peňazí: Zrušiť by sa mali štyri základné školy

V Prešovskom kraji požiadali štyri samosprávy o vyradenie ich základnej školy zo siete škôl. Dôvodom je finančná neschopnosť zabezpečovať chod školy vinou minimálneho prílevu detí.

Ilustračný obrázok k článku Málo detí aj málo peňazí: Zrušiť by sa mali štyri základné školy
Foto: Jaroslav Dodok

V tejto situácii nie sú obce schopné finančne zabezpečiť činnosť základných škôl. Iba štyroch žiakov mala v poslednom školskom roku obec Stakčínska Roztoka v okrese Snina. Išlo o jednotriedku pre 1. – 4. ročník základnej školy.

Minimum žiakov

„Vo všetkých prípadoch zriaďovatelia uvádzali ako dôvod nízky počet žiakov a naďalej klesajúci počet detí vo veku povinnej školskej dochádzky v obci,“ uviedla vedúca odboru školstva Obvodného úradu v Prešove Kvetoslava Komanická.

O zrušenie školy požiadali aj obce Železník v okrese Svidník, Litmanová v okrese Stará Ľubovňa, kde mali zhodne po deväť detí, a tiež obec Kučín v okrese Bardejov, ktorú navštevovalo 11 žiakov.

Jediný prírastok za tri roky

Veľkú časť obecného rozpočtu pohltila práve škola. Aj po jej zrušení musia počítať s nákladmi na odstupné pre jej zamestnancov. Ako uviedol starosta obce Stakčínska Roztoka Juraj Pyteľ, od septembra by mali už iba troch žiakov ZŠ a deväť v materskej škole.

Najbližšia škola je v Stakčíne, deti budú cestovať štyri kilometre. Za tri roky, odkedy je Pyteľ starostom, sa v obci narodilo jedno dieťa. Viac detí s koreňmi zo Stakčínskej Roztoky sa rodí v Írsku a Veľkej Británii, kde sa ich rodičia vysťahovali za prácou a zakladajú si tam rodiny, skonštatoval starosta. V obci žije vyše 300 obyvateľov.

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM