Rôzne

Studňa v Humennom sa stala národnou pamiatkou: Fakty, ktoré ste o nej možno netušili!

V ostatných dňoch sa stala studňa nachádzajúca sa na nádvorí humenského zámku národnou kultúrnou pamiatkou. Toto ste o nej vedeli?

Ilustračný obrázok k článku Studňa v Humennom sa stala národnou pamiatkou: Fakty, ktoré ste o nej možno netušili!
6
Galéria

Zrekonštruovaná má oválny pôdorys s rozmermi 200 × 180 centimetrov a v hĺbke deviatich metrov sa zužuje na priemer 160 centimetrov. Reč je o studni, ktorú môžete zočiť na nádvorí zámku v Humennom.

V júni 2018 rozhodol Pamiatkový úrad Slovenskej republiky o jej vyhlásení za národnú kultúrnu pamiatku. Prinášame vám výber niekoľkých zaujímavostí o tomto pozoruhodnom objekte, ktoré pre portál Humenné 24 poskytlo Vihorlatské múzeum v Humennom.

K obnoveniu studne dopomohla náhoda. Pri úpravách nádvoria zámku, konkrétne počas zalomenia časti betónového pokryvu, sa podarilo lokalizovať tento stredoveký objekt. A tak prišla na rad myšlienka jeho obnovy. Projekt dostal názov Studňa nádeje.

Verejnosti bola sprístupnená dňa 1. decembra 2005. Išlo o jeden z prvých projektov múzea zameraných na oživenie a obnovenie kultúrneho dedičstva v snahe prinavrátiť historickému objektu kaštieľa pôvodný charakter. Na jej dokončenie bola zorganizovaná aj prvá finančná podporná zbierka.

Studňa pri svojom zrode na rozhraní 12. a 13. storočia znamenala zabezpečenie existencie majiteľov hradného sídla, ktoré stálo na mieste dnešného zámku.

Zaujímavá a dosiaľ najstaršia písomná zmienka o studni pochádza z 18. storočia. Ide o písomnosti dokladujúce spor Anny Márie Zichyovej s Teréziou Zichy kvôli rozdeleniu kaštieľa. – Studňu si rozdelili na polovicu.

Veniec studne je vymurovaný z lomového kameňa ukladaného nasucho. Nadzemnú časť tvorí kamenné ostenie z pieskovcových kvádrov spájaných železnými skobami.

Kovovú konštrukciu nad vencom studne navrhol Vasil Blaha. Kamennú rímsu zrekonštruoval akademický sochár Jaroslav Drotár.

V hĺbke 820 centimetrov je k vencu studne na západnej strane pristavaný omietný múrik vysoký 50 centimetrov, pravdepodobne zakrývajúci takzvanú kapsu. Kapsa je otvor, do ktorého sa v čase nebezpečenstva uschovávali cennosti alebo potraviny.

A na záver – vodu by ste v studni hľadali už len márne. Prameň sa stratil z dôvodu regulácií a stavebných prác v meste a okolí zámku.

FOTO: Pozoruhodnosť na nádvorí zámku. Aké tajomstvá ukrýva stredoveká studňa?
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM