Ľubomír Hudačko Rôzne

Študenti v Prešove musia zacvakať za internáty viac: Koľko po novom vyjde ubytovanie?

Internáty Prešovskej univerzity v týchto dňoch zaznamenávajú nápor študentov, ktorí dostali ubytovanie v štyroch objektoch v meste Prešov. Študentov môžu zaskočiť zvýšené ceny ubytovania, tie však neboli zvyšované už niekoľko rokov.

Ilustračný obrázok k článku Študenti v Prešove musia zacvakať za internáty viac: Koľko po novom vyjde ubytovanie?
Zdroj: TASR

Najviac sa ceny zvýšili o päť eur pri trojlôžkovej izbe, ostatné poplatky sa podľa Martinka navýšili iba mierne. Študenti sa môžu ubytovať počas celého septembra a nie sú viazaní na žiaden dátum. Najskôr však ubytujú študentov 5. ročníka a doktorandov, potom ostatné ročníky.

Naposledy v roku 2009

„Oproti minulému akademickému roku sme navýšili ceny, nešli sme však rapídne hore. Aktuálne ceny k 1. septembru akademického roku 2013/2014 sú za posteľ v štvorlôžkovej izbe 40 eur, za trojlôžkovú 45 a za dvojlôžkovú 50 eur. Posledná úprava cien bola v roku 2009 po prechode koruny na euro,“ povedal riaditeľ Ústrednej správy študentských domovov a jedálne Prešovskej univerzity František Martinka.

Martinka ďalej vysvetlil, že kapacita štyroch internátov je 1916 lôžok, doteraz bolo podaných 1690 žiadostí o ubytovanie od študentov 2. a 5. ročníka a 751 žiadostí od prvákov. V prvom prípade vyhoveli 971 študentom a v druhom 596 študentom. Do 15. septembra môžu podávať žiadosti o internát aj dodatočne prijatí študenti. Výsledky budú známe do 18. septembra.

Opravy a rekonštrukcie

Počas leta prebiehali na niektorých poschodiach internátov aj menšie rekonštrukčné práce. Rozsiahlejšou bola podľa riaditeľa internátov júnová oprava chodníka pred internátom na ul. 17. novembra. „V starom internáte sme na 4. poschodí vymenili podlahy a urobili kompletnú výmenu vstavaných skríň. V novom internáte v bloku A došlo k dokončeniu nových rozvodov elektriny,“ povedal Martinka. Podľa neho sa čaká na výzvu, kde by predložili projekt na komplexnú vnútornú i vonkajšiu rekonštrukciu starého internátu na ul. 17. novembra.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM