Veronika Ondo-Cholewová Rôzne

Strhujúca lokalita neďaleko nás: Zamierte si to na Jovsiansku hrabinu

Doprajte si parádny relax. Práve taký vám vie ponúknuť aj lákavá lokalita nachádzajúca sa neďaleko nás. Zamierte si to na Jovsiansku hrabinu.

Ilustračný obrázok k článku Strhujúca lokalita neďaleko nás: Zamierte si to na Jovsiansku hrabinu
Zdroj: TASR

Z obce Jovsa

Májové počasie nás ťahá do prírody. Vyraziť si na čerstvý vzduch môžete aj neďaleko Humenného, keď navštívite obec Jovsa. Práve tam môže začať váš pekný výlet. Na úpätí Vihorlatských vrchov pri obci Jovsa sa rozkladá Národná prírodná rezervácia Jovsianska hrabina. Tá je Národnou prírodnou rezerváciou od roku 1953.

Rozprestiera sa na rozlohe približne 260 hektárov. Predstavuje dubovo–hrabový les na južných svahoch pohoria Vihorlat, charakteristický bohatým výskytom bledule jarnej karpatskej. Je to najrozsiahlejšia a najbohatšia lokalita tejto rastliny na Slovensku. V období kvitnutia bledúľ – teda včasne na jar – sa Jovsianska hrabina premení na doslova rozprávkovú krajinu.

Zákaz trhania kvetov

Desaťtisíce snehobielych kvietkov v tejto lokalite vytvoria vždy na jar strhujúce prírodné divadlo, ktorého vzhliadnutie predstavuje zážitok, na ktorý sa len tak ľahko nezabúda. Po odkvitnutí bledúľ zafarbia územie hrabiny ďalšie vzácne kvety – veternica hájna, scila dvojlistá či záružlie močiarne. Upozorňujeme však, že v rezervácii je zákaz trhania kvetov či inej záškodnej činnosti.

Foto: ilustračné, záružlie močiarne

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM