Kultúra

Stopku mu nevystaví ani rekonštrukcia. Do kaštieľa v Humennom opäť zavíta obľúbené podujatie

Už čoskoro. Do Vihorlatského múzea v Humennom aj tento rok zavíta obľúbené a tradičné podujatie. Veď toto bude už 24. ročník. Hádate, o čom je reč? Pomôckou môže byť náhľad do kalendára :).

Ilustračný obrázok k článku Stopku mu nevystaví ani rekonštrukcia. Do kaštieľa v Humennom opäť zavíta obľúbené podujatie
Zdroj: Dnes24.sk

V Humennom sa budú už po 24. raz vystavovať vajíčka zdobené rôznymi technikami. Predstaví ich tradičná výstava s názvom Karpatská kraslica. Jej organizátorom je Vihorlatské múzeum (VM) a okresná organizácia Únie žien Slovenska.

Dejiskom tradičnej výstavy budú priestory VM. Potrvá od 10. marca do 8. apríla tohto roka, no organizátori už teraz vyzývajú zručných dizajnérov, aby im zasielali svoje výtvory. „Kolekcie kraslíc určené na výstavu, maximálne 15 kusov môžu doručiť záujemcovia osobne alebo poštou do Vihorlatského múzea do 3. marca 2016,“ informovalo múzeum. Po tomto termíne sa už nebude možné do výstavy zapojiť.

Karpatská kraslica prezentuje každoročne rôzne techniky zdobenia vajíčok. Ide napríklad o batikovanie, voskovanie, drôtovanie či olepovanie. Vlaňajší ročník ponúkol aj madeiru, patchwork, háčkovanie, paličkovanú čipku či takzvaný quilling. Vystavované kraslice pochádzali zo Slovenska, Poľska a Ukrajiny. Medzi 80 tvorcami prevažovali kraslice zo Zemplína.

Počas trvania výstavy ožíva múzeum tvorivými dielňami. Sú určené školákom i širokej verejnosti. Každoročne tam ocenia i tvorcov najkrajších či najoriginálnejších kraslíc. Prvenstvo si za jednotlivé kategórie vlani odniesli Bardejovčanky Ľubov Balaščáková a Ružena Baňášová, Beáta Koľbíková z Vranova nad Topľou, Humenčan Michal Pasternák a Alena Pelechová z Rakovca nad Ondavou.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM