Zuzana Vajayová Rôzne

SPŠ chemická a potravinárska by mala byť pripravená pre OA už v júni

Rekonštrukčné práce na objekte Strednej priemyselnej školy (SPŠ) chemickej a potravinárskej v Humennom, kde sa k septembru tohto roka sťahuje Obchodná akadémia (OA), by mali byť ukončené pred letnými prázdninami.

Informovala o tom hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Veronika Fitzeková. O sťahovaní a niekoľkých ďalších zmenách v sieti stredných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti vyššieho územného celku, rozhodli krajskí poslanci 22. februára tohto roka.

„Aktuálna situácia je taká, že dnes sa zhodou okolností na SPŠ otvárali obálky, aby bol vybraný dodávateľ stavebných prác, ktoré je potrené na škole zrealizovať,“ povedala Fitzeková s tým, že vybraná spoločnosť by mala pristúpiť k realizácii stavebného diela čo najskôr, aby všetky rekonštrukčné práce ukončila ešte pred začiatkom letných prázdnin.

„Na stavebné úpravy sme vyčlenili 220.000 eur. Je potrebné rátať aj s nejakými prostriedkami na sťahovanie priestorov,“ doplnila hovorkyňa s tým, že v rámci SPŠ nepôjde pravdepodobne o poslednú revitalizáciu jej priestorov. „Predpokladáme, že túto školu bude potrebné v budúcnosti ešte rekonštruovať. Pôjde o výmenu okien či opravu strechy. Budeme hľadať spôsoby, aby PSK postupnú modernizáciu tejto školy v budúcich rokoch prefinancoval,“ poznamenala.

Podľa Fitzekovej navštevuje v súčasnosti Obchodnú akadémiu 515 žiakov a vyučuje tam 37 pedagógov. Priemyslovka, ktorá disponuje priestormi s kapacitou viac ako 800 žiakov, má však iba 270 študentov a 24-členný pedagogický zbor. Školské priestory by tak sa mali po novom využívať oveľa efektívnejšie aj z hľadiska energetickej náročnosti.

Jednu z troch budov momentálne využívaných OA v Humennom plánuje podľa Fitzekovej slov vrátiť PSK mestu. Ďalšiu, v ktorej sa nachádza nedávno zrekonštruovaná školská telocvičňa, dostane k dispozícii Hotelová akadémia. „Ako jediná stredná škola v meste nemá svoju vlastnú telocvičňu,“ podotkla hovorkyňa s tým, že v treťom objekte by malo vzniknúť technické lýceum.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM