Rôzne

Spracovali viac ako 5 800 hrobových miest: Humenský cintorín je už zdigitalizovaný

Súčasné výdobytky modernej techniky neobišli ani humenský cintorín. Ten sa zaradil k takmer tridisiatke zdigitalizovaných cintorínov na Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku Spracovali viac ako 5 800 hrobových miest: Humenský cintorín je už zdigitalizovaný
Zdroj: Dnes24.sk

V rámci digitalizácie cintorína bolo graficky spracovaných viac ako 5 800 existujúcich hrobových miest. Tie boli pracovníkmi Technických služieb mesta Humenné (TS) odfotografované z troch strán. Príbuzní tak svojho zosnulého môžu nájsť prostredníctvom vyhľadávača na stránke slovenskecinto­riny.sk so špeciálnym programom, ktorý fotografie spracoval a následne boli doplnené informácie o zosnulom, teda jeho meno, priezvisko, dátum narodenia a úmrtia, a tiež doba prenájmu hrobového miesta. Informovala o tom Michaela Dochánová z tlačového referátu Metského úradu v Humennom.

„Čo sa týka samotného programu, ten umožňuje nielen evidenciu hrobových miest a zosnulých, ale je možné vyhľadávať v ňom podľa rôznych kategórií v časti zosnulých na digitálnej mape, napr. podľa mena zosnulého, dátumu úmrtia či typu hrobu. Spomínaný program tiež umožňuje tlačové výstupy zmlúv o prenájme toho ktorého hrobového miesta, dodatkov, výpovedí zo zmlúv či upomienok pre úhradu za hrobové miesto,“ priblížila Dochánová.

Doplnila, že na základe zákona GDPR o ochrane osobných údajov je aj tu možnosť zakázať zobrazovanie údajov o zosnulom. V prípade nových nájomcov hrobových miest, bude podľa jej slov takáto možnosť už zakomponovaná priamo do nájomnej zmluvy.

Do budúcna majú TS v pláne doplniť ku každému hrobovému miestu aj GPS súradnice či LED panel umiestnený na Dome smútku pre jednoduchšie vyhľadávanie zosnulých.

Sledujte nás aj na našom Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Humenného a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM