Rôzne

Spätý s našimi končinami. Zomrel akademický maliar Andrej Gaj

Smutná správa. Prišli sme o významného umelca. Zomrel akademický maliar Andrej Gaj (†84). Jeho život a tvorba sa spája s východným Slovenskom.

Ilustračný obrázok k článku Spätý s našimi končinami. Zomrel akademický maliar Andrej Gaj
Zdroj: TASR

Vo veku 84 rokov zomrel v pondelok 15. februára akademický maliar Andrej Gaj. Jeho život a tvorba sa spája s východným Slovenskom. Posledná rozlúčka s umelcom bude v piatok 19. februára o 13.00 v Dome smútku v Prešove. Informáciu zverejnil referent tlačového odboru Mestského úradu v Prešova Milan Grejták.

Andrej Gaj sa narodil 29. januára 1932 v Sukove, vtedy ešte v rámci okresu Humenné. V rokoch 1952–1958 študoval na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave u profesorov Ladislava Čemického, Petra Matejku a Jána Želibského. Po absolvovaní štúdia sa zamestnal v Prešove ako výtvarný redaktor ukrajinského časopisu Družno vpered. V rokoch 1960–1973 pôsobil na Pedagogickom inštitúte a Katedre výtvarnej výchovy Pedagogickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Prešove.

Od roku 1973 už ako umelec v slobodnom povolaní krátko pôsobil na Ľudovej škole umenia a opäť na katedre výtvarnej výchovy. Andrej Gaj zanechal po sebe rozsiahle výtvarné dielo. Inšpirovala ho krajina, figúra a zátišie. V období rokov 1960–1990 vytvoril množstvo monumentálno-dekoratívnych diel v architektúre, v technikách sgrafito, štukolustro, nástenná maľba, kamenná a keramická mozaika.

Svoje diela vystavoval na viac ako 50 samostatných a 150 kolektívnych výstavách. V roku 1987 získal medailu Za rozvoj okresu Prešov. V tom istom roku mu udelili v Košiciach Cenu krajského národného výboru za kamennú mozaiku. V roku 2012, keď mal 80 rokov, získal cenu primátora mesta Prešov za dlhoročný a výnimočný prínos v oblasti výtvarného umenia a reprezentáciu mesta doma i v zahraničí.

Na fotke: Andrej Gaj

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM