Rôzne

Smutná správa z hlavného mesta: Zomrel významný humenský rodák Mikuláš Klimčák

V skorých ranných hodinách zomrel v stredu v Bratislave vo veku 94 rokov akademický maliar Mikuláš Klimčák. Informovala o tom smútiaca rodina. Autor cyrilo-metodských a veľkomoravských tém sa narodil 16. novembra 1921 v Humennom.

Ilustračný obrázok k článku Smutná správa z hlavného mesta: Zomrel významný humenský rodák Mikuláš Klimčák
Zdroj: TASR

"Opustila nás výnimočná, ale aj nestorská osobnosť slovenského výtvarného života, ktorá sa svojou činorodosťou, presvedčením a vzácnosťou výtvarného diela zapísala so cťou do letopisov našich národných dejín,“ uviedol v súvislosti so smutnou správou predseda Klubu výtvarných umelcov a teoretikov Ladislav Skrak.

Mikuláš Klimčák sa narodil 16. novembra 1921 v Humennom. V roku 1943 začal svoje výtvarné vysokoškolské štúdiá na Oddelení kreslenia a maľovania (OKaM) SVŠT v Bratislave. Po roku 1945 pokračoval v štúdiách na oddelení monumentálneho maliarstva Vysokej školy umelecko-priemyslovej (VŠUMPRUM) v Prahe u prof. F. Tichého a J. Nováka, ktoré absolvoval v roku 1948. Po skončení štúdií pôsobil ako maliar vo voľnom povolaní – najskôr na východnom Slovensku, neskôr v Bratislave.

Systematicky sa venoval monumentálno-dekoratívnej maliarskej tvorbe, v ktorej hlbinne rozvinul odkaz a podnety národných dejín, najmä Slovákov a Slovanov, cyrilo-metodských tradícií, ako aj sakrálne podnety a ikonografiu východného obradu. Viaceré Klimčákove diela sa uplatnili ako súčasť výtvarného dotvorenia architektúry, resp. ako súčasť obradných siení a priestorov štátnej reprezentácie.

Klimčák získal za svoju tvorbu viacero významných ocenení. V roku 2007 pápež Benedikt XVI. vymenoval Mikuláša Klimčáka za rytiera Rádu sv. Silvestra. Ide o najvyššie vyznamenanie cirkvi udeľované laikom. V roku 2011 mu prezident SR Ivan Gašparovič udelil štátne vyznamenanie – Medailu prezidenta Slovenskej republiky za mimoriadne zásluhy o rozvoj slovenskej kultúry osobitne príťažlivým výtvarným prejavom. V tom istom roku získal Klimčák aj Zlatú medailu Matice slovenskej za celoživotnú pronárodnú činnosť a tvorbu.

Na fotke: Mikuláš Klimčák v roku 2014 pri jednom zo svojich diel

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM