Zuzana Vajayová Rôzne

Slovenskí dobrovoľníci sa môžu prihlásiť do viac ako 2000 medzinárodných táborov

Slováci majú opäť možnosť prihlásiť sa do viac ako 2000 medzinárodných dobrovoľníckych táborov z celého sveta.

Každoročne sa na nich zúčastní takmer 18.000 ľudí všetkých vekových kategórií vrátane 300 dobrovoľníkov zo Slovenska. Toto celosvetové dobrovoľnícke hnutie je zastrešené organizáciami združenými v medzinárodných sieťach ako Alliance či Service Civil International. Informovala o tom dnes koordinátorka dobrovoľníckych táborov na Slovensku Zuzana Dorčíková.

Dodala, že pre mladých ľudí predstavujú tieto dobrovoľnícke projekty nielen možnosť vycestovať do cudzej krajiny, ale najmä príležitosť prežiť dva až tri týždne v neobyčajnom multikultúrnom prostredí. Práca slovenských dobrovoľníkov v zahraničí prispieva napríklad k záchrane prírodného dedičstva na Islande, renovácii kultúrnych a historických pamiatok vo Francúzsku, Grécku či Českej republike, organizácii festivalov nielen v Európe, ako aj k pomoci deťom v detských domovoch v Rusku i ľuďom s postihnutím v USA.

„V marci sme sa stretli so zahraničnými partnermi z troch veľkých výmenných sietí. Vyše sto organizáciám sme prezentovali aj dvanásť pripravovaných projektov na Slovensku, na ktorých bude pomáhať viac ako 100 ľudí z celého sveta,“ povedala Dorčíková. Informovala, že dobrovoľníci svojou prácou oslávia Európsky rok dobrovoľníctva a 10. výročie Medzinárodného roku dobrovoľníctva.

„Práve preto organizácie združené v sieti Alliance of European Voluntary Organisations tento rok spustili medzinárodnú kampaň ‚Flag Tour‘. Počas nej zavíta vlajka na dobrovoľnícke projekty všetkých členov siete, teda aj INEX-u Slovakia. Na začiatku augusta vlajka príde z Francúzska aj na Slovensko a od nás poputuje ďalej do Nemecka,“ avizovala Dorčíková. Doplnila, že počas prítomnosti putovnej vlajky v našej krajine sa uskutoční viacero dobrovoľníckych aktivít. Kampaň bola slávnostne otvorená v marci v Arménsku a potrvá do konca roka 2011.

Všetci slovenskí aj zahraniční dobrovoľníci, ktorí sa zapoja do medzinárodnej mobility dobrovoľníkov, opäť získajú Alliance card, ktorá im zaručí zľavy vo viacerých obchodoch a predajniach v zahraničí i na Slovensku.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM