Webnoviny - Hokej

Slováci na úvod domáceho šampionátu proti Slovincom

Slovenská hokejová reprezentácia vstúpi do 75. majstrovstiev sveta v domácom prostredí hneď v úvodný hrací deň, keď v piatok 29. apríla 2011 sa o 20.15 h v zápase základnej A-skupiny stretne so Slovinskom.

Foto: SITA/Tomáš Somr (WEBNOVINY) – Pred zápasom je favorit jasný, skúsený slovenský tím však bude chcieť s outsiderom svetového šampionátu naplno bodovať a vykročiť do MS úspešnou nohou.

Slovinci však tiež nepricestovali predať svoju kožu lacno a aj bez najväčších hviezd zo zámorskej NHL Anžeho Kopitara a Jana Muršaka budú určite hrýzť.

Nagy: „Už ide do tuhého“

Slovensko sa doteraz so Slovinskom stretlo na svetových šampionátoch iba dvakrát. V oboch prípadoch v máji 2008 v kanadskom Halifaxe v sérii o záchranu medzi elitou triumfovali Slováci (5:1 a 4:3 po sam. nájazdoch). Celkovo si obaja súperi zmerali sily sedemkrát, Slováci zatiaľ ani raz nezaváhali a majú na svojom konte z týchto duelov sedem víťazstiev so skóre 33:10.

„Na prvého súpera sme už pripravení a tešíme sa na tento zápas. Už sa len udržujeme v tempe, stále nacvičujeme systém dookola, aby to v prvom vystúpení bolo už na sto percent,“ uviedol pred dlho očakávaným štartom MS 2011 slovenský útočník Štefan Ružička, ktorý sa vo veľmi dobrom svetle, najmä vďaka streleckej forme, ukazoval v aprílovej príprave. Ilustračné foto. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Dobrú náladu a odhodlanie pobiť sa o čo najlepší výsledok už v úvodnom stretnutí neznačil aj ďalší ofenzívny hráč Ladislav Nagy, ktorý sa spolu s Ľubošom Bartečkom pripojil k tímu až medzi poslednými.

"Zatiaľ je v mužstve pohoda, aj keď už ide do tuhého. Hráme doma a hneď v prvom súboji proti menej známemu tímu Slovinska musíme hrať aktívne, streliť prvý gól.

Súper sa pravdepodobne bude trochu viac venovať defenzívnej činnosti, tvoriť hru budeme musieť my ako favoriti.

Chceme ísť do nich hneď od začiatku a streliť rýchle góly, aby sme sa netrápili," povedal pre agentúru SITA odchovanec košického hokeja s bohatými skúsenosťami zo zámorskej profiligy, v ktorej absolvoval viac ako 400 duelov základnej časti. „Aj keď Slovinci nemajú k dispozícii Kopitara či Muršaka, určite majú svoju kvalitu a nesmieme ich podceniť. Hneď od začiatku musíme ísť do nich,“ dodal Ladislav Nagy.

Bartečko pozná iba Kopitara

Jeho spoluhráč na klubovej úrovni Ľuboš Bartečko priznal, že o Slovincoch toho príliš veľa nevie. "Poznám iba Kopitara, ale počul som, že nebude hrať. Aj napriek tomu však svoje kvality majú, pretože ani jedno mužstvo v elitnej kategórii už nie je slabé. Musíme si na nich dať pozor a brať to tak, ako keby sme hrali proti Rusku, Kanade alebo Švédsku.

Na druhej strane si nesmieme nechať vnútiť ich spôsob hry a chceme sa sústrediť na náš hokej. Musíme ísť do toho od začiatku s jednoznačným cieľom ich zdolať," poznamenal rodák z Kežmarku, ktorý má na svojom konte v drese národného tímu zlato na MS 2002 v Göteborgu aj striebro z Petrohradu.Foto: SITA/AP

Aj napriek sezóne poznamenanej zranením patrí medzi opory slovenskej reprezentácie aj skúsený útočník Miroslav Šatan, ktorý potvrdil veľký tlak na celý tím zo všetkých strán na tohtoročné vystúpenie mužstva na svetovom šampionáte.

"Vysokým očakávaniam sa nevyhneme. Uplynulo už veľa rokov, odkedy sme dosiahli na medailu a odkedy Slovensko prešlo cez štvrťfinále. Práve preto by to všetci chceli opäť zažiť doma na Slovensku.

V boji o cenné kovy je tam šesť až sedem kvalitných mužstiev. Budeme sa snažiť o to, aby sme v súbojoch s nimi boli úspešnejší," poznamenal pred začiatkom šampionátu odchovanec topoľčianskeho hokeja a pokračoval:

„Priznám sa, že nepoznám nášho prvého súpera. Neviem, či som proti Slovinsku niekedy hral. Možno ešte keď sme hrali v nižších skupinách. Keďže sú v elitnej kategórii, tak majú svoju kvalitu. Sám som zvedavý na tento duel, Slovinsko je pre mňa jedna veľká neznáma.“ Stojí za zmienku, že Šatan proti Slovincom hral v marci 1994 na turnaji C-kategórie MS v Spišskej Novej Vsi, v ktorom Slováci zvíťazili 9:0. V tomto súboji dosiahol vtedy iba devätnásťročný Šatan hetrik.

Vzájomná bilancia Slovensko – Slovinsko: Slovensko – Slovinsko 7 zápasov: 7 víťazstiev – 0 remíz – 0 prehier, skóre 33:10

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM