Ľubomír Hudačko Krimi

Skutky oľutoval, putuje do basy: Rómskeho aktivistu Lacka (45) odsúdili za zneužívanie chlapcov

Prešovský rómsky aktivista Miroslav Lacko (45), ktorý bol podozrivý zo zneužívania maloletých osôb, pôjde do väzenia. Rozhodol o tom na dnešnom verejnom zasadnutí v Prešove Okresný súd.

Ilustračný obrázok k článku Skutky oľutoval, putuje do basy: Rómskeho aktivistu Lacka (45) odsúdili za zneužívanie chlapcov
Zdroj: Webnoviny.sk

Predseda senátu na dnešnom pojednávaní uviedol, že obžalovaný od počiatku nepopieral spáchanie skutkov, z ktorých bol obvinený, a svoj čin oľutoval. Lacko bol po zadržaní na sklonku minulého roka až doteraz stíhaný väzobne.

„Okresný súd Prešov dnes na verejnom zasadnutí schválil dohodu o vine a treste a uložil obžalovanému úhrnný nepodmienečný trest odňatia slobody v trvaní sedem rokov a šesť mesiacov so zaradením do ústavu na výkon trestu odňatia slobody s minimálnym stupňom stráženia. Rozsudok je právoplatný,“ informoval hovorca prešovských súdov Michal Drimák s tým, že sa voči nemu už nedá odvolať.

11 skutkov

Ako ďalej uviedol, v Lackovej obžalobe bolo uvedených 11 skutkov, ktoré sa týkali siedmich trestných činov. „Skutky boli spáchané v období od leta 2009 do decembra 2012,“ konkretizoval hovorca. M. Lacko vystupoval v minulosti ako zástupca slovenskej pobočky Európskej siete proti rasizmu. Nekalých praktík s maloletými sa mal dopúšťať v rokoch 2009 až 2012 prostred­níctvom internetu, ako aj na osobných stretnutiach.

Predseda senátu uviedol, že navrhnutý trest považoval senát za primeraný. Obžalovaný od zaistenia v decembri 2012 spolupracoval s vyšetrovateľom, v celom rozsahu sa priznal k spáchaniu skutkov, ktoré mu prokuratúra kládla za vinu.

Na vine je vraj internet

Podľa obžaloby sa Lacko kontaktoval s najmenej siedmimi maloletými a mladistvými chlapcami predovšetkým prostredníctvo známeho internetového serveru, s niektorými z nich došlo aj k sexuálnym praktikám. Od maloletých chlapcov žiadal cez internet fotografie ich nahého tela, sľuboval im za to darčeky ako mobil, luxusné oblečenie, voňavky aj peniaze. Zároveň im posielal aj svoje fotografie obnaženého tela.

Svoje počínanie odôvodňoval svojou sexuálnou orientáciou a závislosťou od internetu. Trestná sadzba za spáchané skutky sa pohybuje v rozpätí sedem až 12 rokov. Podľa vyjadrenia prokurátora nebolo dôvodom uložiť mu trest na hornej hranici sadzby vzhľadom na znalecké posudky a snahu obžalovaného spolupracovať.

Plán mu nevyšiel

Osobný kontakt s jedným z chlapcom chcel sprostredkovať tak, že zneužil svoje aktivity v ENAR a dohodol si v jeho škole prednášku. Riaditeľka školy v okrese Michalovce však bola celý čas pri ňom a bližší kontakt so žiakom vtedy nebol možný. Lacko neskôr sprostredkoval sexuálny styk s mladistvými aj iným osobám za finančnú odplatu.

Miroslav Lacko sa v minulosti aj politicky angažoval. Na jeseň minulého roka bol aktívny aj v prípadoch nedobrovoľných adopcií rómskych deti v Anglicku, kde spolu s ďalšími rómskymi aktivistami z ENAR monitorovali počty rodín zo Slovenska, u ktorých hrozilo rodičom odobratie detí. Bol tiež organizátorom futbalových turnajov v školách s početnou rómskou komunitou v okolí Prešova.

tasr/webnoviny

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM