Správy

Sídlisko pod Sokolejom zrevitalizovali. Pribudli ihriská, zeleň aj jazierko, FOTO

Vnútroblok na najmladšom sídlisku v Humennom prešiel obnovou. Zmeny sa dotknú všetkých obyvateľov.

Ilustračný obrázok k článku Sídlisko pod Sokolejom zrevitalizovali. Pribudli ihriská, zeleň aj jazierko, FOTO
6
Galéria
Zdroj: TASR/Jana Ďurašková

Rozsiahla revitalizácia vnútroblokového priestoru na Sídlisku pod Sokolejom v meste Humenné je hotová. Cieľom projektu za takmer pol milióna eur, ktorý mesto realizovalo v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu, bolo vytvoriť plnohodnotné, funkčné a esteticky vyvážené prostredie pre obyvateľov a návštevníkov sídliska.

Nové ihriská aj parkovanie

Uviedol to Marián Škuba z tlačového referátu mestského úradu. „Obnova najmladšieho humenského sídliska pozostávala nielen z úpravy stavebných plôch, ale aj z osadenia novej drobnej architektúry,“ priblížil s tým, že revitalizácia vnútroblokového priestoru medzi troma osempodlažnými obytnými blokmi sa dotkla celkovej plochy s rozlohou približne 1,85 hektára a dbalo sa pri nej aj na ekologické parametre.

Obyvatelia 636 bytov tu majú po novom k dispozícii dve väčšie ihriská, štyri detské ihriská, rozšíril sa pre nich parkovací priestor. Vo vnútrobloku tiež pribudli nové stojiská na komunálny odpad, osadil sa nový mestský mobiliár, vysadila nová zeleň, pôvodné verejné osvetlenie nahradili úspornejšie LED svietidlá.

Jazierko a fontány

Prírodné jazierko, ktoré má prispieť k zlepšeniu mikroklímy, je zatiaľ ohradené bezpečnostným oplotením a nie sú v ňom osadené ani plánované fontány. Ako vysvetlil Slavomír Jančík z odboru koncepcie a rozvoja mesta, keďže projekt neriešil zábrany na móle, mesto jazierko sprístupní až po tom, čo pri ňom z vlastných zdrojov zrealizuje architektonicky podobné oplotenie. „Fontány sú nateraz uskladnené, spustené budú na jar budúceho roka,“ doplnil.

Samospráva tiež podľa Škubových slov na náklady Technických služieb mesta Humenné v jarných mesiacoch zatrávni revitalizované plochy.

Projekt Zlepšenie environmentálnych aspektov na území mesta Humenné ja spolufinancovaný Európskym fondom regionálneho rozvoja, jeho prvú etapu realizovala pre mesto spoločnosť Eurovia. Revitalizácia trvala trinásť mesiacov, na štyri mesiace na prelome rokov práce prerušili nevhodné poveternostné a klimatické podmienky a vyhlásenie núdzového stavu v súvislosti s ochorením COVID-19.

Revitalizácia vnútrobloku na Sídlisku pod Sokolejom
6
Galéria
Zdroj: TASR/Jana Ďurašková
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM