Ondrej Petričko Rôzne

Sezóna na Zemplínskej šírave už začína: Kúpaliská pre verejnosť zadarmo!

Strediská na brehoch Zemplínskej šíravy sú na otvorenie tohtoročnej letnej turistickej sezóny pripravené. Kvalita vody, ktorú z nich hygienici odobrali v týchto dňoch, spĺňa podmienky. Oficiálne sa sezóna začne už v nedeľu. Na návštevníkov čaká aj prekvapenie.

Ilustračný obrázok k článku Sezóna na Zemplínskej šírave už začína: Kúpaliská pre verejnosť zadarmo!
Zdroj: TASR

Letnú turistickú sezónu 2013 otvoria symbolickým pootočením železného kľúča v nedeľu 23. júna v rekreačnom stredisku Klokočov. „Počas tohto otváracieho dňa budú kúpaliská v Klokočove, ako aj v Kaluži pre verejnosť k dispozícii zdarma. Pripravujeme aj atrakcie, súťaže a tvorivé dielne pre deti, ako i kultúrny program v Klokočove, v ktorom vystúpia folklórna skupina Zemplín a humoristi z Drišľaku," prezradila klokočovská starostka Monika Hudáčková.

Na letnú sezónu sú podľa jej slov pripravené aj ďalšie rekreačné strediská pri Klokočove, a to Kamenec či Paľkov, kde sa nachádza verejné táborisko a ďalšie kúpalisko. Ceny vstupného a poplatky pre turistov zostávajú podľa Hudáčkovej na vlaňajšej úrovni. Súčasťou tohtoročného letného programu v Klokočove budú obľúbené podujatia, ktorými sú napríklad bežecký pretek s názvom Klokočovská päťka, či tradičná odpustová slávnosť v obci. „Naše pútnické miesto navštívi počas leta 25 až 30 000 ľudí,“ doplnila starostka.

Kaluža ma najdlhší bazén na Slovensku

Na príchod prvých rekreantov sa pripravila aj obec Kaluža, ktorá prevádzkuje pri Zemplínskej šírave strediská Kaluža, Medvedia hora a časť Kamenca. „Pri bazéne na Kaluži, ktorý je s dĺžkou 112 metrov najdlhší na Slovensku, sme pripravili v tomto roku pre rekreantov jednu novinku. Ide o sedem stacionárnych fitnes zariadení,“ povedal kalužiansky starosta Ján Čuchran. Dodal, že obec zakúpila pred sezónou nové ležadlá a rozšírila zvukový systém strediska o nové reproduktory.

Ceny za poskytované služby v strediskách spravovaných Kalužou sa takisto v tomto roku nemenia. „Zostávajú na vlaňajšej úrovni, nezvyšovali sme ich,“ poznamenal starosta s tým, že v tohtoročnej letnej ponuke Kaluže budú už tradične hudobné podujatia, stretnutie nadšencov paraglidingu či obľúbené majstrovstvá v hádzanej na piesku a plážovom volejbale.

Nebude chýbať ani výletná loď

Viacero podujatí zorganizuje počas leta aj obec Vinné, a to pri Vinianskom jazere a v rekreačnom stredisku Hôrka. „Najbližšie to budú už túto sobotu (22. 6.) Jánske ohne nad šíravou. Verejnosti predstavíme tradície a zvyklosti, ktoré sa viažu k jánskej noci," povedal prednosta obecného úradu vo Vinnom Marián Makeľ.

Podľa jeho slov sa samospráva bude počas nasledujúcich víkendov podieľať na organizácii ďalších zaujímavých podujatí, ktorými budú napríklad gurmánsky Zemplín fest, Folklórny festival Zemplína či obľúbená Zemplín veterán rallye. Makeľ pripomenul, že počas letných mesiacov bude premávať po šírave výletná loď, ktorá bude vyrážať na plavby zo strediska Hôrka.

Voda je v poriadku

„Na základe výsledkov vykonaných rozborov môžeme konštatovať, že tak voda v bazéne, ako aj voda v Zemplínskej šírave a Vinianskom jazere vyhovuje súčasne platnej legislatíve,“ uviedla na margo blížiacej sa letnej turistickej sezóny v spomínaných strediskách riaditeľka Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Michalovciach Jana Stašková.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM