Tomáš Šuhajda Rôzne

Samospráva vs. Chemes: Nezhody v oblasti tepelného hospodárstva mesta pokračujú

Humenskú samosprávu a spoločnosť Chemes v piatok opätovne rozdelila téma tepelného hospodárstva mesta. Zdá sa, že zhoda je v nedohľadne. Obidve strany sa navzájom obviňujú z nespolupráce. Veď čítajte...

Ilustračný obrázok k článku Samospráva vs. Chemes: Nezhody v oblasti tepelného hospodárstva mesta pokračujú
Zdroj: TASR

Spomínaná firma, vyrábajúca teplo pre Humenné, mestu vyčíta, že si už niekoľko rokov neplní zmluvné záväzky vo vzťahu k modernizácii svojich tepelných rozvodov. Zároveň má šíriť medzi verejnosťou dezinformácie o aktuálnom stave centrálneho zdroja tepla, ktorý prevádzkuje Chemes v rovnomennom priemyselnom areáli na okraji Humenného. Samospráva zasa obviňuje z nespolupráce Chemes.

Možné dôsledky?

Finančný riaditeľ humenskej a. s. Chemes František Chvostaľ na dnešnej tlačovej konferencii informoval, že ak sa staré tepelné rozvody vo vlastníctve mesta nezačnú opätovne modernizovať, je riziko, že náklady na teplo v Humennom v budúcnosti porastú. Nedotklo by sa to iba tamojších obyvateľov, ale aj takmer 40 firiem, ktoré dnes realizujú výrobu v priemyselnom areáli Chemes. Tie by sa mohli na základe vyšších cien za energie obzerať po priemyselných areáloch v iných regiónoch, čo by mohlo v prípade ich odchodu viesť k nárastu nezamestnanosti. „Päť väčších a vyše 30 menších firiem dáva v areáli Chemesu prácu zhruba 1800 ľuďom. Obrat týchto firiem je asi 200 miliónov eur ročne. To nie sú zanedbateľné čísla,“ zdôraznil Chvostaľ.

Samospráve ďalej vyčíta, že šíri medzi verejnosťou o centrálnom zdroji tepla dezinformácie a nepravdy. V tejto súvislosti sa obáva krízového scenára, ktorým by bolo odpojenie mesta od centrálneho zdroja, ktorý využíva už dlhé desaťročia. „Ak by k tomu napokon došlo, jeho ekonomická opodstatnenosť by sa stratila. Od začiatku bola totiž tepláreň budovaná predovšetkým pre mesto,“ vysvetlil Chvostaľ. Zároveň vyvrátil kritiku vedenia radnice o neekologickom centrálnom zdroji tepla v areáli Chemesu. „Do ekológie sme investovali obrovské peniaze, čo nám nepomohlo v znižovaní nákladov a znižovaní ceny tepla, ale je to veľmi dôležité pre občanov tohto mesta.“

Humenská primátorka Jana Vaľová (Smer-SD) k tejto téme uviedla, že mesto investovalo pred rokom 2011 do obnovy svojich rozvodov asi 4,2 milióna eur. V ich rekonštrukcii sa v posledných rokoch nepokračuje z viacerých príčin. „V minulom roku mestské zastupiteľstvo schválilo na rozvody 100 000 eur. Poslanci si však dali podmienku, aby Chemes znížil cenu tepla aspoň o jedno percento a, samozrejme, aby presne špecifikoval, ktoré potrubia sa budú opravovať v metroch a podobne, aby to mohlo mesto Humenné následne vysúťažiť. Do dnešného dňa sme tieto doklady nedostali a, samozrejme, nedošlo ani k zníženiu ceny tepla,“ argumentovala primátorka.

Alternatívou paroplynový cyklus?

Poukázala pritom na fakt, že Humenné má z okolitých miest najvyššie ceny tepla, čo by sa podľa jej slov malo zmeniť. Mesto si dalo v tejto súvislosti vypracovať nezávislú analýzu, ktorá vysvetľuje akou „alternatívnou“ formou by sa mohlo uberať tepelné hospodárstvo mesta. „Ak by sa urobil nový paroplynový cyklus v meste alebo kogeneračné jednotky, tak sa v tomto prípade ráta s dosť veľkou úsporou, to teplo by išlo rapídne dole,“ konštatovala Vaľová.

Paroplynový cyklus je jedna z alternatív, ktoré má Chemes na stole už niekoľko rokov. „Nedá sa realizovať takýto projekt, keď máte nedoriešené veci s jedným z hlavných odberateľov tepla. Ak by tieto veci neboli, už by sme boli od roku 2011 niekde inde. Stavebné povolenie máme do roku 2015, uvidíme, čo sa dovtedy udeje,“ poznamenal Chvostaľ.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM