Správy

Rusíni a pravoslávni veriaci slávia Vianoce. Na štedrovečernom stole sú jednoduché jedlá

Väčšina pravoslávnych cirkví je na severovýchode Slovenska. Juliánskym kalendárom sa ale neriadia všetky obce.

Ilustračný obrázok k článku Rusíni a pravoslávni veriaci slávia Vianoce. Na štedrovečernom stole sú jednoduché jedlá
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

V pravoslávnej cirkvi na Slovensku vrcholí v týchto dňoch 40-dňové obdobie pôstu pred vianočnými sviatkami. Veriaci počas neho dodržiavajú zdržanlivosť od mäsa i mliečnych výrobkov. Väčšina pravoslávnych veriacich na Slovensku sú Rusíni.

Liturgia a štedrá večera

Veriaci tejto cirkvi, ktorá sa riadi podľa juliánskeho kalendára, začínajú sláviť Vianoce vo štvrtok 6. januára, keď sa predpoludním koná v pravoslávnych chrámoch svätá liturgia. Podvečer bývajú bohoslužby známe ako Veľké povečerie. Tento rok je však slávenie tohto sviatku iné, kapacity v kostoloch sú z dôvodu pandémie obmedzené.

Prvým jedlom dňa je Štedrá večera, ktorá pozostáva z pôstnych jedál, resp. rastlinného pôvodu ako sú kapustnica bez klobásy, fazuľa či pirohy. Na štedrovečernom stole sú jednoduché pokrmy, v minulosti pripravené z vlastnej úrody.

Nechýba cesnak, namiesto oplátok sa ale podáva chlieb s medom. Kapustnica sa pripravuje bez mäsa a klobásy, nasleduje mačanka z húb, opekance s makom, nechýba sušené ovocie, niekde je zvykom pripravovať pečené pirohy plnené zemiakmi alebo kapustou. Tradične sa varí niekoľko druhov prívarkov z fazule, šošovice aj polievka zo sliviek.

Veľký sviatok

V nasledujúci deň, 7. januára, je v pravoslávnej cirkvi veľký sviatok Narodenia Isusa Christosa (Ježiša Krista). Predpoludním sa v chrámoch koná slávnostná svätá liturgia. Po tomto sviatku v cirkvi nasleduje 8. januára sviatok presvätej Bohorodičky a 9. januára si pravoslávni pripomenú prvomučeníka sv. Štefana.

Najviac takýchto cirkevných obcí je na severovýchode Slovenska, v okresoch Bardejov, Svidník, Stropkov, Medzilaborce a Snina. Na Slovensku je asi 200 pravoslávnych cirkevných obcí, z toho asi 150 slávi Narodenie Ježiša Krista (Roždestvo Isusa Christa) podľa juliánskeho kalendára. Podobne je to aj u pravoslávnych veriacich v Česku, Jeruzaleme, Rusku, na Ukrajine, v Poľsku, Srbsku, Gruzínsku a iných krajinách.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM