Rôzne

ROZHOVOR: Takto si môžete návštevu Brekovského hradu spraviť ešte zaujímavejšou

Aj keď nie je povolaním historik, fascinuje ho história Brekovského hradu a tejto dominante zasvätil už mnoho. A svoje poznatky sa rozhodol zdieľať s ostatnými návštevníkmi hradu.

Ilustračný obrázok k článku ROZHOVOR: Takto si môžete návštevu Brekovského hradu spraviť ešte zaujímavejšou
Zdroj: TASR

Stanislav Macinský popri svojmu zamestnaniu stojí na čele Združenia na záchranu Brekovského hradu. Nie je historik a ani spisovateľ, no práve on stojí za pozoruhodnými publikáciami s názvom Páni Brekova. Jedná sa o sériu životopisov osobností, ktoré súviseli s hradom Brekov. Doteraz vyšli dve časti. Viac sa dočítate v nasledujúcom rozhovore s autorom.

Čo vás viedlo k tomu vydať knihu so životopismi osobností súvisiacimi s hradom?

Veľmi ma zaujímala história hradu Brekov. Dlhú dobu som zbieral všetky dostupné informácie o hrade. Úryvky z kníh, odkazy na internete. Našiel som veľmi veľa zaujímavého. Mali sme zaplatené a vypracované rôzne výskumy, našli sme zaujímavé archeologické nálezy. Aj keď nie som povolaním historik, chcel som tieto informácie zdieľať aj s ostatnými návštevníkmi hradu Brekov.

Návšteva hradu s poznaním týchto informácií dostáva iný rozmer. Rozhodol som sa preto pre formu menších brožúr určených pre širokú verejnosť. Doteraz bola história hradu Brekov spracovaná hlavne ako súpis toho, kto ho kedy vlastnil a kto dobil. Všetky materiály o histórii hradu boli podobné ako u iných hradov.

Čím sa vaše publikácie líšia?

Mňa zaujímalo hlavne to, prečo sa veci stali a tak som sa pustil do životopisov vlastníkov hradu. Prešiel som miesta, ktoré s nimi súviseli, hroby, budovy, ktoré dali postaviť. Aj keď sa dnes dá získať už len obmedzené množstvo informácií, spojením dostupných vznikli dva zaujímavé životné príbehy. Chcel som ich spraviť pre bežnú laickú verejnosť, návštevníkov hradu Brekov a preto som ich ešte aj zjednodušoval.

Zdroj: brekov.eu

Ktoré konkrétne životného príbehy ste dali takto na papier?

Spojením dostupných informácií som objavil životné príbehy dvoch majiteľov hradu. Juraja Humenského a Juraja Széchyho. V týchto publikáciách sa popisuje len približne 15 rokov z histórie hradu. Ak vezmeme, že hrad sa využíval dlhšie ako 400 rokov, je ešte stále veľa možností na pokračovanie. Mňa samého to zaujíma, čo ešte objavím. Objavená realita často mení naše zaužívané predstavy.

Kde je možné si tieto publikácie zohnať?

Keďže publikácie sú určené hlavne návštevníkom hradu Brekov, chcel by som, aby sa dali zaobstarať hlavne na hrade Brekov. Čas kedy sa bude dať zaobstarať sa mení, preto ho zverejňujeme na internetových stránkach hradu Brekov www.brekov.eu. Cieľom tejto série životopisov Páni Brekova je návštevu tejto pamiatky spraviť zaujímavejšou. Príbehy dávajú týmto múrom iný hlbší zmysel.

Už ste to naznačili, chystáte teda do budúcna aj tretiu časť?

Stále hľadám dostupné informácie o hrade Brekov a jeho majiteľoch. Ak tieto materiály budú dostatočne kvalitné na vydanie, pokúsim sa spraviť ďalšie časti Páni Brekova. Zaujímavých osobností v histórii hradu Brekov je viacero. Na mnohé osobnosti sa zabudlo, pritom prežívali životné príbehy, aké by nevymyslel ani najlepší spisovateľ.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM