Rôzne

ROZHOVOR: Humenčan si plní s kapelou sen. Prvý album, koncerty aj priestor v rádiu!

Rodák z Humenného vydal so svojou kapelou SAYS prvý album. Dominik prezradil v rozhovore hneď niekoľko zaujímavosti o sebe, kapele, albume, ale aj ďalšie plány.

Ilustračný obrázok k článku ROZHOVOR: Humenčan si plní s kapelou sen. Prvý album, koncerty aj priestor v rádiu!
Zdroj: SAYS

Humenčan Dominik Kitko po štúdiu na strednej, konkrétne GAGLS, odišiel na výšku, kde vyštudoval ekonomiku a zamestnal sa v Bratislave. Už v rodnom meste ho mnohí poznali ako nádejného a talentovaného hudobníka, pre ktorého bola hudba takpovediac všetkým.

…Preto pre niekoho možno nebude prekvapením, keď sa dočíta nasledujúce. Dominik v hlavnom meste popri práci a súkromnom živote stíha aj ten kapelný. A v máji uzrel svetlo sveta prvý album skupiny SAYS a s ním prišla aj šnúra koncertov. Ako to zhrnul sám – plní sa im veľký sen.

K hudbe si mal blízko už od mlada. Prvé koncerty si odohral na strednej.. Ako si spomínaš na toto obdobie?

Spomínam si na rozladené gitary, množstvo kamarátov a pekných zážitkov. Bolo to pekné obdobie, hoci hudobne som sa stále formoval, hľadal akým smerom sa pohnem. Vtedy bol pre mňa každý koncert v Humennom či okolí veľkou udalosťou, nevedel som si predstaviť, že v budúcnosti budem mať možnosť hrávať v rôznych mestách Slovenska či Česka.

Vyštudoval si ekonomiku a v hlavnom meste sa zamestnal v nadnárodnej korporácii. Nikdy si neprestal snívať o hudobnej kariére?

Práca a s ňou spojený príjem mi umožnili robiť hudbu, ktorú mám rád bez nejakého prispôsobovania sa súčasným trendom či očakávaniam. Niekedy je časovo ťažké skĺbiť kapelné aktivity s pracovným a súkromným životom, ale o to krajšie sú potom momenty, keď môžeme našu tvorbu prezentovať verejnosti.

Ako vlastne vznikla skupina SAYS?

Po tom, čo som sa prisťahoval do Bratislavy sa vlastne rozpadla kapela Franny's Coat, ktorú som v Humennom mal. Hudby som sa však nemohol vzdať a tak som sa cez náhody a novovzniknuté priateľstva dostal do skúšobného komplexu, v ktorom sa stretávalo veľa muzikantov lokálnej scény. Veľa sme skúšali a hrali a z pár nápadov začali vznikať ucelené skladby, tak sme sa rozhodli, že je na ceste sformovať kapelu.

V týchto dňoch ste vydali svoj prvý album Recollection. Čo na ňom nájdeme?

Na albume je 11 skladieb, z môjho pohľadu je to mix elektroniky a gitarovej muziky. Pár skladieb má aj prevažne akustický charakter, čo sa v minulosti v našej tvorbe nevyskytovalo. Album sme nahrali za 6 dní v LVGNC studios a boli to rušné dni, no zato sme sa kreatívne vybláznili. Spolupráca s producentnmi bola veľmi dynamická, štýlovo sme si sadli a tak som mal už počas nahrávania veľmi dobrý pocit z toho čo vzniká. Na albume máme aj hosťa, našu kamarátku Katarínu Malíkovú, ktorá je na slovenskej alternatívnej scéne známa svojim albumom Pustvopol. S Katkou sme zložili záverečnú skladbu albumu Here we built, kde nahrala piano a zaspievala si.

Čo je hlavným motívom piesní na albume?

Ústrednou témou albumu je vzťah dvoch ľudí, jeho nestálosť v spojení so spomienkami na jednotlivé momenty, ktoré boli v mojom živote významné. Odtiaľ pochádza aj názov albumu Recollection, ktorý by sa dal preložiť ako spomienka.

Texty sú v angličtine. Kto ich píše?

Texty píšem výlučne ja, v súčasnej tvorbe si neviem predstaviť, že by som mal spievať myšlienky niekoho iného – skladby sú pre mňa veľmi osobnou vecou a tak si myslím, že aj texty by mali vychádzať zo mňa.

Aké sú ďalšie plány kapely a aké tvoje osobné čo sa týka hudby?

Našim veľkým snom bolo vydať album a spraviť k nemu turné. To je momentálne to, čo sa deje posledných pár týždňov – stihli sme predstaviť už v Prahe, Bratislave, Banskej Bystrice, Prešove a dokonca sme boli pozvaní do relácie Rádia FM Rano_FM, kde sme o albume rozprávali a zahrali pár skladieb naživo. Teraz nás ešte čaká koncert v Brne a v Trnave. Na leto máme nejaké festivalové plány, ale o tom budeme ešte priebežne informovať. Čo sa týka dlhodobých cieľov, chceli by sme si určite zahrať aj v zahraničí, napríklad v Maďarsku, Rakúsku či v Holandsku, kde sa konajú zaujímavé showcase festivaly.

Je možné, že sa s kapelou predstavíte aj v tvojom rodnom meste?

Na jeseň sa v Humennom určite zastavíme, už sa na to veľmi teším, koncert bude mať pre mňa výnimočný význam.

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM