Rôzne

Robert Kaliňák o príchode asýrskych kresťanov na Slovensko: V Humennom sa začne ich integračný proces

V najbližších dňoch priletí na Slovensko 149 asýrskych kresťanov žijúcich v Iraku. Ich pobyt na Slovensku sa začne v Humennom. Neskôr budú integrovaní do viacerých obcí v Nitrianskom kraji.

Ilustračný obrázok k článku Robert Kaliňák o príchode asýrskych kresťanov na Slovensko: V Humennom sa začne ich integračný proces
Zdroj: TASR

Podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka by malo prísť na Slovensko celkovo 149 ľudí, ktorí pre obyvateľov SR nepredstavujú žiadne bezpečnostné riziko. Na Slovensko priletia charterovým letom v najbližších dňoch.

„Nedá sa určiť presný termín, z rôznych subjektívnych i objektívnych príčin,“ uviedol minister. Ich integračný proces sa začne v azylovom pobytovom tábore v Humennom, odkiaľ postupne prejdú do pripravených finálnych ubytovacích zariadení v Nitrianskej diecéze. „Schopnosť integrovať sa je u každého individuálna. Integračný proces trvá osem mesiacov až dva roky, toľko je treba, aby sa títo ľudia dokázali zaradiť do spoločnosti ako plnoprávni členovia,“ povedal Kaliňák. Okrem bezpečnostných previerok musia prisťahovalci absolvovať zdravotné previerky, vzdelávacie a aklimatizačné fázy. Podľa ministra bude integrácia rodín financovaná zo štandardných pros­triedkov, ktoré sú vyčlenené v rozpočte, bez potreby ich navyšovania. Časť finančných prostriedkov pochádza zo sponzorských darov.

Po ukončení integračného procesu v azylovom pobytovom tábore v Humennom sa jednotlivé rodiny postupne dostanú do viacerých obcí v Nitrianskom kraji. Pomoc im poskytne nielen diecéza, ale aj občianske združenie Pokoj a dobro. „Chceme, aby nestratili svoju kresťanskú identitu a na Slovensku vedeli nájsť svoj nový domov,“ povedal nitriansky biskup Viliam Judák. Priestory na ďalšie ubytovanie rodín ponúkli dobrovoľníci, časť zariadení patrí cirkvi. Podľa člena občianskeho združenia Petra Brenkusa tvoria približne tretinu z celkového počtu asýrskych utečencov deti do 15 rokov, zhruba 30 ľudí je vo veku do 25 rokov, osem ľudí má viac ako 60 rokov, zvyšok sú ľudia v strednom veku. „Sú medzi nimi umelci, lekári, programátori, všetko povolania, ktoré majú na Slovensku uplatnenie,“ povedal minister Kaliňák. 

Na fotke: Robert Kaliňák

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM