Veronika Hunyadiová Správy

Režim ZÁKLAD sa rozšíril. V ktorých predajniach nakúpia aj nezaočkovaní?

Nová vyhláška Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) rozšírila zoznam esenciálnych obchodov, v ktorých platí režim základ.

Ilustračný obrázok k článku Režim ZÁKLAD sa rozšíril. V ktorých predajniach nakúpia aj nezaočkovaní?
Zdroj: TASR/František Iván

Od stredy 19. januára budú na Slovensku platiť nové pandemické opatrenia. Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR v pondelok (17. 1.) zverejnil nové vyhlášky, ktoré prinášajú viacero zmien.

Jednou z noviniek je rozšírenie zoznamu tzv. esenciálnych obchodov, teda prevádzok, ktoré môžu mať otvorené v režime základ. Dostanú sa do nich všetci bez ohľadu na očkovanie, testovanie či prekonanie ochorenia. Vyplýva to z aktualizovanej vyhlášky k činnosti prevádzok.

Viac esenciálnych obchodov

Do zoznamu pribudnú od stredy viaceré obchody. Nezaočkovaní si nakúpia v predajniach odevov, obuvi, kancelárskych a školských potrieb, potrieb pre bábätká a deti, v galantérii, textile a železiarstve. Kúpia si aj stavebniny, inštalačný a elektroinštalačný materiál a farby-laky. V režime základ budú fungovať aj predajné miesta diaľničných známok a knižnice.

Obchody, ktoré predávajú viac druhov sortimentu, môžu v režime základ podľa vyhlášky predávať iba ten tovar, ktorý predávajú ostatné prevádzky s povoleným režimom základ.

režime OP stále zostanú napríklad predajne s elektronikou, športovými potrebami či nábytkom. Nezaočkovaní si v nich teda stále nenakúpia. Do OP režimu patria očkovaní, osoby, ktoré prekonali Covid-19 za posledných 180 dní, deti do 12 rokov a 2 mesiacov veku a osoby s kontraindikáciou očkovania, ktoré majú certifikát o výnimke z očkovania a negatívny test.

Nový režim OP+

Ďalšou novinkou je zavedenie nového režimu OP plus. Bude podmienkou vstupu do vybraných prevádzok a platiť bude aj pre vysokorizikové podujatia.

Kto patrí do OP+:

  • Kompletne zaočkované osoby, ktoré dostali booster (posilňujúcu) dávku. Teda majú tri dávky vakcíny prípadne dve dávky pri jednodávkovej sché­me
  • Kompletne zaočkované osoby (dve dávky alebo jedna dávka jednodávkovej), ktoré majú negatívny PCR, LAMP alebo antigénový test (od odberu PCR 72 hodín, Ag 48 hodín)
  • Kompletne zaočkované osoby, ktoré zároveň prekonali ochorenia Covid-19 pred nie viac ako 180 dňami
  • Osoba s kontraindikáciou očkovania proti Covid-19, ktorá má certifikát o výnimke z očkovania a negatívny výsledok testu
  • Kompletné zaočkované osoby od 12 rokov a dvoch mesiacov do 18 rokov a dvoch mesiacov veku (nepotrebujú posilňujúcu dávku ani test)
  • Deti od 6 do 12 rokov a dvoch mesiacov s negatívnym testom
  • Deti do 6 rokov (test nepotrebujú)

Kde platí nový režim?

Režim OP+ platí v hoteloch, fitness, wellness, akvaparkoch a kúpeľoch bez zdravotnej indikácie. Týka sa aj vysokorizikových podujatí, ako sú oslavy, večierky, svadby, kary či diskotéky v prevádzkach. Ak ste zaočkovaní iba dvoma dávkami vakcíny (jednou pri jednodávkovej vakcíne) a neprekonali ste Covid-19, budete sa musieť testovať. Inak sa do uvedených prevádzok a na vysokorizikové podujatia nedostanete.

Wellness, fitness, akvaparky

Prevádzky kúpalísk, wellness, akvaparkov, kúpeľov a fitness centrá môžu fungovať len v režime OP+. Pre kúpele, ktoré majú ľudia zdravotne indikované platí režim základ). Obmedzená je aj kapacita na 50 osôb, prípadne 15 metrov štvorcových na osobu.

Hotely

V novom režime OP+ môžu hotely fungovať pre tých, ktorí do tejto kategórie spadajú. Ak nemáte tri dávky vakcíny alebo dve dávky a prekonanie ochorenia, musíte mať negatívny test. Pre hotely už neplatí kapacitné obmedzenie.

Hotely môžu fungovať aj v režime OTP ak ide o ubytovanie v súvislosti s výkonom práce, s cieľom návštevy zdravotníckeho zariadenia alebo pre osoby na lyžiarskych výcvikoch a kurzoch v rámci výchovno-vzdelávacieho procesu. Žiakom pritom postačí antigénový samotest.

Svadby a oslavy

OP+ režim platí aj pre svadby, kary, oslavy, večierky, plesy, diskotéky. Kapacita povolená pre tieto podujatia je maximálne 20 osôb a povinný je aj zoznam účastníkov. Samotné obrady (sobáš a krst) budú môcť byť v režime OTP.

Zoznam esenciálnych obchodov a prevádzok v režime základ nájdete na druhej strane.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM