Tomáš Šuhajda Rôzne

Rekonštrukcia kaštieľa v Humennom? Aha, čo objavili počas reštaurátorských prác!

Obnova kaštieľa v Humennom trvá už nejaký ten mesiac a v júli tohto roku by mala byť hotová. Uskutočňuje sa nie v stavebnom, ale v reštaurátorskom režime. A počas prác boli objavené aj doteraz skryté zaujímavé architektonické prvky.

Ilustračný obrázok k článku Rekonštrukcia kaštieľa v Humennom? Aha, čo objavili počas reštaurátorských prác!
Zdroj: Dnes24.sk

V súčasnosti sú už odborne zreštaurované všetky fasády objektu, okrem veže nad vstupom a juhovýchodného bastiónu. Zreštaurované boli kordónové a korunné rímsy, strieľne v nárožiach a kamenné šambrány okien na poschodí východného krídla, na poschodí západnej fasády a bastiónu. Pre Humenné 24 to uviedla hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Veronika Fitzeková.

A prezrádza aj toto. „Počas reštaurátorských prác boli objavené doteraz skryté zaujímavé architektonické prvky. Reštaurátori odhalili pôvodné okenné šambrány, nové okná a strieľne.“

Podľa slov V. Fitzekovej najzaujímavejším prvkom bolo obnovenie dnes už zreteľne viditeľnej sgrafitovej výzdoby na nárožiach severovýchodného a severozápadného bastiónu.

„Po ukončení reštaurátorských zásahov nadobudne severná časť kaštieľa renesančný charakter. Južná časť kaštieľa si ponechá mladší historizujúci profil,“ ozrejmila hovorkyňa.

Cieľom rekonštrukcie je historicky verne zrekonštruovaný renesančný kaštieľ. Zámerom je v rámci možností vrátiť dominante mesta pôvodný vzhľad a napraviť to, čo pokazila „veľká rekonštrukcia“ v 70. rokoch minulého storočia, ktorá bola vykonaná bez predchádzajúceho reštaurátorského prieskumu. Okrem vizuálneho zážitku by mala rekonštrukcia priniesť aj zvýšenie kvality poskytovaných služieb pre návštevníkov.

Môže vás zaujímať:

Rekonštrukcii kaštieľa predchádzali roky príprav a prieskum: Jeho výstupom je 290 stranová publikácia

Kaštieľ v Humennom čaká v rámci rekonštrukcie ešte niečo: Večerné prechádzky v parku budú mať nové čaro!

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM