Tomáš Šuhajda Rôzne

Radi bicyklujete? Tu je zopár tipov na cyklotrasy v regióne

Za historickými pamiatkami, prírodnými krásami či rekreačnými strediskami Zemplína cestujú dovolenkujúci Slováci čoraz častejšie už aj na bicykli. K viacerým turistickým cieľom totiž smerujú novovybudované cyklotrasy.

Ilustračný obrázok k článku Radi bicyklujete? Tu je zopár tipov na cyklotrasy v regióne
Zdroj: TASR

Narastajúcej popularite sa tešia v poslednom období najmä nové cyklotrasy v okolí Sniny.

Vo Vihorlatských vrchoch

„Posledné dve cyklotrasy sme vybudovali po trase bývalých úzkokoľajok vo Vihorlatských vrchoch, ktorými sa pred mnohými rokmi zvážalo drevo na píly v Snine a Stakčíne,“ informoval Jozef Talarovič z organizácie Fénix, ktorej dobrovoľníci spolupracovali na výstavbe cyklotrás. Dodal, že prvá 16-kilometrová trasa s názvom Po sninskej úzkokoľajke sa začína v Snine pri cintoríne z čias 1. svetovej vojny. Z jej trasy možno odbočiť na spojky smerujúce k novému biokúpalisku na Sninských rybníkoch alebo hraničnému priechodu Ubľa – Malyj Bereznyj. Pokračovaním po hlavnej trase sa dostanú cyklisti až do obce Zemplínske Hámre, kde je aj počas tohto leta v prevádzke letné kúpalisko.

Cyklochodník planét

Po stakčínskej úzkokoľajke, ktorá je dlhá deväť kilometrov, vyrážajú cyklisti zo Stakčína k Barankovmu mostu a lúke na Šponárni. „Odtiaľ je možné napojiť sa na cyklistickú karpatskú magistrálu, ktorá smeruje následne cez ukrajinské územie až do Rumunska,“ priblížil Talarovič s tým, že k najnovším cyklotrasám v okolí Sniny patrí aj vyše päťkilometrový Cyklochodník planét. V tomto prípade sa dá spojiť cyklistika s poznávaním astronómie, a to návštevou neďalekého observatória a planetária na Kolonickom sedle.

104-kilometrový cyklochodník spájajúci 8 kostolíkov

Sninský región je v centre pozornosti domácich a zahraničných turistov aj vďaka unikátnym dreveným kostolíkom, ktoré sa zachovali vo viacerých obciach, kde žije rusínske obyvateľstvo. Osem kostolíkov spája 104-kilometrový Cyklochodník ikon začínajúci sa pri Novej Sedlici a končiaci pri Inovciach v okrese Sobrance.

Až do Poľska

Len málo cyklistov si v regióne nechá ujsť návštevu Národného parku (NP) Poloniny. Aj počas tohto leta tam prichádzajú obdivovať nedotknutú prírodu v okolí vodárenskej nádrže Starina a blízke Bukovské vrchy, ktoré sú domovom vlka, rysa či medveďa. Mnohí cykloturisti pritom vyrážajú z územia NP za turistickými cieľmi do susedného Poľska.

Cezhraničnú cyklistiku ponúka napríklad trasa Zeleného bicykla prechádzajúca obcou Stakčín popri vodárenskej nádrži Starina na slovensko-poľský hraničný bod Ruské sedlo. Jej pokračovaním na území Poľska je cesta smerujúca do obce Roztoki Górne, z ktorej sa vydávajú cyklisti za rôznymi turistickými cieľmi poľského Bieszczadskeho parku narodoweho.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM