Tomáš Šuhajda Rôzne

Profi tréner z Humenného radí: Ako sa prepracovať k sexy postave! ROZHOVOR

Začiatok nového roka je obdobie, kedy sa mnohí rozhodnú urobiť niečo so svojou postavou. Akási motivácia navyše, ODTERAZ... Niektorí to zaobalia i pod predsavzatie. Opýtali sme sa preto humenského profi trénera na niekoľko tipov a rád.

Ilustračný obrázok k článku Profi tréner z Humenného radí: Ako sa prepracovať k sexy postave! ROZHOVOR
Zdroj: Dnes24.sk

Humenčan Braňo Brecík (27) sa venuje práci osobného trénera kondičného posilňovania 7 rokov. Počas praxe mu prešlo rukami už viac než 300 ľudí. My sme sa ho vzhľadom na dátum, kedy sa mnohí púšťajú do cvičenia, opýtali na niekoľko zásadných otázok.

Častým ospravedlnením pred sebou samým u ľudí je, že na cvičenie nemajú čas… Ako sa toho zbaviť?

Ľudia sú dnešnou dobou časovo veľmi obmedzení… Ak mám odporučiť, tak ideálne je si ráno privstať a stihnúť spraviť niečo pre seba ešte predtým než „začne deň“. Ranný tréning vás prebudí a vyplavením endorfínu – hormónu šťastia, si zabezpečíte pozitívnu náladu na celý deň.

Prvým bodom lepšej postavy je strava. Ak sa to dá v skratke zovšeobecniť, ako by mala vyzerať v redukčnej diéte?

Redukčná diéta by mala obsahovať vyvážený pomer makronutrientov individuálne podľa potrieb daného cvičenca. Príjem kvalitných bielkovín, zdravých tukov – nenasýtených mastných kyselín omega 3,6 a 9, a primeraného množstva komplexných sacharidov. Taktiež netreba zabúdať na mikronutrienty ako vitamíny, minerály a stopové prvky.

Aké výhody má fitnesscentrum oproti domácemu cvičeniu? Dá sa upraviť postava aj cvikmi doma?

Aj v domácich podmienkach je možné dosiahnuť pokroky vo formovaní postavy, avšak len v obmedzenej miere. Moderné fitnesscentrum disponuje stanovištiami, ktoré dokážu komplexne pokryť potreby cvičenca, aby dosahoval maximálny a súmerný rozvoj svalov svojho tela a tým aj prípadnú redukciu nadmerných tukových zásob. Fitnesscentrá poskytujúce vysokokvalitné služby disponujú vyškoleným personálom, ktorý dokáže návštevníkov uviesť vo svojich priestoroch a poskytnúť im inštruktáž k obsluhe jednotlivých stanovíšt.

Mnohé ženy za vidinou sexy postavy siahajú po rôznych tabletkách na chudnutie či drastických diétach. Čo na to odborník?

Moja najčastejšia odpoveď na otázku, ci poznám takú alebo onakú diétu je: preto poznáme toľko typov rôznych diét, pretože ani jedna nefunguje. Každá diéta je ohraničená určitým časovým úsekom. Počas nej dochádza k drastickému škrteniu samého seba a keď skončí, tak človek siahne po všetkých zlozvykoch z minulosti, „vďaka“ ktorým sa rozhodol so sebou niečo spraviť. Ľudia si častokrát volia cestu menšieho odporu, následkom čoho sa uchyľujú k rôznym zdraviu škodlivým diétam, napríklad takzvanej práškovej proteínovej diéte. Ak je človek svedomitý voči sebe samému, tak poctivo maká!

V prípade ak dôjde pri formovaní postavy k takzvanej stagnácii – zastavenie napredovania, je možnosť siahnuť po „pomocníkoch“. Poznáme niekoľko druhov fat burnerov, ktoré sa od seba líšia zložením, spôsobom účinku či konzistenciou.

A čo chlapci a ich honba za svalmi pomocou rôznych anabolík. Na čo si treba dávať pozor?

Otázka anabolických steroidov je v dnešnej vyspelej dobe ešte stále pomerne tabuizovaná a skresľovaná. Mladí chlapci vo fitnesscentrách disponujú slabými informáciami ohľadom tejto problematiky a tak sa bezhlavo rútia na cestu rýchleho konca. Čo nič nestojí, za nič nestojí – tým chcem povedať to, že tvrdo odmakané telo, za ktorým sú mesiace svedomitého tréningu a neustáleho odriekania si, sa nám odvďačí silou a zdravím. Telo zničené užívaním anabolických steroidov je rýchlo pekne, avšak iba zvonku. Vnútri dochádza k jeho pomalému rozpadu, poruchám imunitného systému, zlyhávaniu orgánov a ich samotné užívanie je sprevádzané častou zmenou nálad, najčastejšie agresivitou k svojmu okoliu…

foto: archív BB

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM