Správy

Pripomíname si narodenie slávneho rodáka: Ladislav Grosman by oslavoval storočnicu

Len máloktorý film preslávil československú kinematografiu tak ako snímka Obchod na korze, ktorá v roku 1966 získala Oscara. Autorom jej literárnej predlohy je spisovateľ Ladislav Grosman, rodák z Humenného.

Ilustračný obrázok k článku Pripomíname si narodenie slávneho rodáka: Ladislav Grosman by oslavoval storočnicu
Zdroj: Vihorlatská knižnica

Presne pred sto rokmi, 4. februára 1921 sa v Humennom narodil spisovateľ, publicista a vysokoškolský pedagóg Ladislav Grosman, autor knihy Obchod na korze. Sté výročie narodenia humenského rodáka si pripomenie Vihorlatská knižnica (VK) v Humennom.

Pripravili video, ktoré pozostáva z výpovedí 13 známych i menej známych osobností, ktoré v samostatných medailónoch priblížia svoj vzťah k autorovi predlohy Oscarom oceneného filmu Obchod na korze. Ako povedala Zuzana Švecová z bibliografického oddelenia knižnice, keďže koncom januára uplynulo aj 40 rokov od literátovej smrti, knižnica pripravila a pripravuje na jeho počesť niekoľko ďalších podujatí.

Rok Grosmana

„Vihorlatská knižnica v spolupráci s Kníhkupectvom na Korze a platformou Literárne večery pripravila video zložené z výpovedí zaujímavých osobností, ktoré nám prezradia, či a čo od Ladislava Grosmana čítali, čím je podľa nich svetový, prípadne aj to, čo pre nich znamenal,“ predstavila obsah videa, ktoré je k dispozícii na tomto odkaze.

Medzi respondentmi bude napríklad predstaviteľ humenskej židovskej obce Juraj Levický, kurátor Múzea židovskej kultúry Michal Budaj či režisér a herečka divadla Astorka Korzo '90 Juraj Nvota a Zuzana Porubjaková, ktorí pripravujú naštudovanie Grosmanovej hry Nevesta.

Ďalšie podujatia

„Rok 2021 by mohol byť rokom Ladislava Grosmana,“ uviedla Švecová s tým, že pri príležitosti 40. výročia prozaikovej smrti pripravila VK v online priestore informačný blok o umelcovi spojený s kvízom a zverejnila tiež video, v ktorom členky Humenského ochotníckeho divadla čítali úryvky z Grosmanovej knihy Z pekla šťastie.

Počas roka by sa VK rada venovala prozaickej, ako i dramatickej časti Grosmanovej tvorby, v pláne má tiež exkurziu po miestach, ktoré v Humennom Grosmana pripomínajú, s prezentáciou jeho diel na jednotlivých zastávkach. „Toto všetko však závisí od epidemiologickej situácie,“ uzavrela.

Prečítajte si tiež

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM