Tomáš Šuhajda Samospráva

Primátorku Vaľovú prekvapila Zelená hliadka: Odhalenie 53 čiernych skládok aj opatrnejší bezdomovci

Od septembra vypomáha mestskej polícii aj 8 členov Zelenej hliadky. Tí majú dohliadať na psičkárov, fajčiarov, bezdomovcov či odhaľovať čierne skládky. Primátorka mesta Jana Vaľová aj náčelník Mestskej polície Marián Zub hodnotia prvý mesiac fungovania hliadky jednoznačne pozitívne.

Ilustračný obrázok k článku Primátorku Vaľovú prekvapila Zelená hliadka: Odhalenie 53 čiernych skládok aj opatrnejší bezdomovci
Zdroj: Dnes24.sk

Zelená hliadka, monitorujúca jednotlivé lokality mesta, pozostáva z ôsmich pracovníkov, ktorých zaškolila Mestská polícia. Stretávať ich môžeme vo dvojiciach. Magistrát ich zamestnáva prostredníctvom príspevku na podporu regionálnej a miestnej zamestnanosti z úradu práce.

Monitorovaní bezdomovci, odhalení záškoláci

Primátorku mesta Janu Vaľovú podľa jej vlastných slov Zelená hliadka prekvapila, a to v dobrom. Zdôvodňovala to nedávno odhalenou veľkou čiernou skládkou pri Laborci aj niektorými reakciami ľudí, ktorí sa potešili „policajtom“ v uliciach. Nepotešili sa naopak bezdomovci, ktorí si napríklad svoj tradičný piknik v parku po zhliadnutí hliadky často rozmyslia. „Čo ma tiež prekvapilo, že na Máji odhalili Zelené hliadky aj záškolákov,“ povedala Vaľová. Spomenula aj prípad 17-ročnej podnapitej slečny, ktorú členovia hliadky priviedli domov.

„Zelené hliadky sú pre mestskú políciu jednoznačne prínosom. Stretávam sa len s pozitívnym ohlasom na ich prácu. Nielenže dohliadajú na poriadok, ale aj pomáhajú. Či už mamičkám s kočiarikmi na schodoch, starým ľuďom vyniesť nákup a pomohli aj staršej pani po páde z bicykla,“ hodnotil prvý mesiac fungovania Zelenej hliadky náčelník Mestskej polície v Humennom Marián Zub.

Zonácia mesta?

Téma Zelenej hliadky úzko súvisí aj so psičkármi. A po vydaní nariadenia, podľa ktorého musia byť psy na území mesta na vôdzke, o to viac. „Budem navrhovať, a verím, že sa dohodneme aj s kolegami poslancami, že ako doplnok k všeobecnému záväznému nariadeniu urobíme zonáciu,“ uviedla primátorka, podľa ktorej by sa mohli vyčleniť priestory na venčenie psov mimo centra mesta. Návrhy na konkrétne miesta by mali pritom pochádzať od samotných psičkárov.

Zelená hliadka počas septembra v číslach

  • 206 upozornení psičkárov, ktorí nemali svojho psa na vôdzke
  • 77 napomenutí a vykázaní občanov, ktorí vyberali odpadky zo smetných košov
  • 53 objavených nepovolených skládok (pri 32 zistený zakladateľ)
  • 41 upozornení a vykázaní ľudí z verejných priestranstiev, ktorí požívali alkohol
  • 33 prípadov fajčenia neplnoletých osôb v blízkosti základných škôl
  • 2 prípady záškoláctva

Ako hodnotíte doterajšie pôsobenie Zelenej hliadky v meste vy?

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM