Zuzana Vajayová Rôzne

Primátorka Vaľová sa pod navýšenie svojho platu nepodpíše

Primátorka mesta Humenné Jana Vaľová (SMER-SD) sa rozhodla nepodpísať uznesenie, ktorým jej poslanci Mestského zastupiteľstva (MsZ) schválili v týchto dňoch navýšenie platu z doterajších 2469 na 2979 eur mesačne.

TASR o tom informovala hovorkyňa radnice Slavěna Vorobeľová. Prvá žena miestnej samosprávy týmto rozhodnutím zároveň nepodporí ani schválený návrh zvýšenia odmien pre členov poslaneckého zboru zo súčasných 4 na 6 percent rátaných z platu primátorky mesta.

O plate humenskej primátorky rokovalo MsZ v súvislosti s novou legislatívnou úpravou, ktorou sa mení a dopĺňa zákon o právnom postavení a platových pomeroch starostov obcí a primátorov miest. Po tejto zmene mohla klesnúť Vaľovej mesačná odmena vo výške 2469 eur podľa stanoveného koeficientu o 10 percent.

„Poslanci však navrhli a schválili primátorke zvýšenie platu na sumu 2979 eur. Súčasne si schválili zvýšenie fixnej odmeny zo 4 na 6 percent z platu primátorky, čo by znamenalo, že ich fixná odmena by sa zvýšila zo sumy 98,76 eura na sumu 178,74 eura mesačne,“ priblížila výsledok rokovania MsZ Vorobeľová. Keďže sa Vaľová rozhodla uznesenie nepodpísať, jej plat poklesne od júna o 10 percent na sumu 2223 eur.

Vaľová, ktorá je okrem primátorky mesta poslankyňou Národnej rady SR a krajského parlamentu, na margo svojho rozhodnutia nepodpísať schválené uznesenie poznamenala, že zvyšovanie odmien je aj napriek konštatovaniu finančnej komisie MsZ o dobrom hospodárení mesta v tomto období zatiaľ predčasné. „Myslím si, že až koniec roka bude časom na zhodnotenie našej práce,“ uviedla vo svojom stanovisku.

Primátori niektorých okolitých miest zostávajú po júnových rokovania mestských zastupiteľstiev na tej istej, ako aj čiastočne upravenej mzdovej úrovni. Ján Ragan (nezávislý) vo Vranove nad Topľou bude tak ako doteraz poberať plat 2469 eur, v prípade Štefana Milovčíka (nezávislý) v Snine dôjde k miernemu zvýšeniu mzdy na 2489,76 eura. Ivan Solej (nezávislý) v Medzilaborciach bude po zmene, ktorú odsúhlasili mestskí poslanci 22. júna, zarábať 3060 eur mesačne, doteraz poberal 3291 eur. Prvý muž medzilaboreckej samosprávy si myslí, že ide o adekvátne ohodnotenie funkcie, ktorú zastáva. „Tým, že sa vzdávam počas svojho volebného obdobia všetkých odmien, je povedané všetko,“ zhodnotil pre TASR.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM