Samospráva

Prešovská župa bude mať troch podpredsedov: Kto sa nimi stal?

Prešovský samosprávny kraj (PSK) bude mať v aktuálnom volebnom období troch podpredsedov, ktorí budú pracovať na 40-percentný pracovný úväzok.

Ilustračný obrázok k článku Prešovská župa bude mať troch podpredsedov: Kto sa nimi stal?
Zdroj: TASR

Rozhodli o tom na pondelkovom zasadnutí Zastupiteľstva PSK prešovskí krajskí poslanci. Funkciu podpredsedu budú vykonávať Peter Bizovský (Smer-SD), Martin Jakubov (nezávislý), obidvaja budú poberať rovnakú mesačnú odmenu vo výške 800 eur. Tretím podpredsedom bude za poslanecký klub KDH, SaS, OĽaNO, NOVA Jozef Lukáč, ktorý je zároveň poslancom Národnej rady SR, jeho odmena bude vo výške minimálnej mzdy. Podpredsedovia pôsobia v okresoch Stará Ľubovňa, Stropkov a Prešov.

Prilepšia si

Na pondelkovom zasadnutí zastupiteľstve zložil poslanecký sľub Jaroslav Makatúra (Smer-SD), ktorý sa nemohol zúčastniť na prvom rokovaní v decembri 2017, kedy poslanecký sľub zložilo ostatných 61 zvolených poslancov. Makatúru si zvolili za poslanca voliči v okrese Vranov nad Topľou.

Poslanecký zbor schválil zásady odmeňovania poslancov a členov komisií – neposlancov. V novom poslaneckom období si prilepšia. Pôvodne malo ísť na odmeny 522 000 eur, táto suma sa zvýši o 52 000 eur.

Krajskí poslanci súčasne schválili zriadenie a zloženie 11 komisií pri Zastupiteľstve PSK. Poslanec Ivan Hopta (Úsvit) namietal, že nie vo všetkých komisiách bol zachovaný regionálny princíp. Bol však jediný, kto hlasoval proti tomuto uzneseniu.

Polovica nových

Predseda PSK Milan Majerský (KDH, SaS, OĽaNO, NOVA) uviedol, že v 62-člennom zastupiteľstve je 31 nových poslancov a presná polovica takých, ktorí už poslanecký mandát získali v minulých volebných obdobiach. Vyhlásil, že bude spájať nových aj starých poslancov a rovnako tak straníckych aj nestraníckych poslancov.

Poslanci schválili tiež plán zasadnutí zastupiteľstva. V tomto roku budú rokovať sedemkrát, najbližšie sa stretnú 5. marca.

Na ilustračnej fotke: Milan Majerský

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM