Rôzne

Prejdite sa virtuálne a potom aj naozaj: Legendou opradené tajuplné miesto nad Humenným

Ste v Humennom, na Kudlovskej ulici. Vyrážate smer Brestov, cieľ Holá hora. Cestou sa naskytá nádherný pohľad na mesto Humenné s Vihorlatskými vrchmi v pozadí. Hore vás čaká ohnisko, no idete ešte vyššie do lesa, pokračujete rovno, keď tu narazíte na zaujímavé značenie, ktoré u vás vzbudí zvedavosť.

Ilustračný obrázok k článku Prejdite sa virtuálne a potom aj naozaj: Legendou opradené tajuplné miesto nad Humenným
Zdroj: Dnes24.sk

Šípka s nápisom „GRÓFKA“ ukazuje doľava. Prejdete ešte pár metrov a ste na mieste- pri hrobe grófky Antónie Vandernath. Miesto, ktoré mnohí Humenčania i Brestovčania iste poznajú, ale taktiež mnohí nie. Legenda, ktorú mnohí poznajú a mnohí ešte nie. Čo hovorí?

V roku 1831 grófku Antóniu vyhnali z Košíc, lebo čakala nemanželské dieťa. Útočisko po narodení dieťaťa hľadala v humenskom kaštieli, ktoré bolo letným sídlom rodiny. Odtiaľ ju však vyhnali pre údajnú choleru, ktorá bola v tom období v našich končinách rozšírená. Tak sa uchýlila aj s dieťaťom do lesa medzi Humenným a Brestovom. Pomáhať im a starať sa o nich mal učiteľ z Brestova. Napokon mala grófka aj so svojou dcérou v tomto lese zahynúť… Tento príbeh si môžete prečítať aj priamo pri hrobe.

Či je niečo z toho pravda, prípadne čo je z toho pravda, sa už nikdy nedozvieme. Taktiež nie je isté to, či sa pod náhrobným kameňom naozaj nachádzajú telesné pozostatky grófky Antónie. V každom prípade, ak nechcete chodiť ďaleko a chcete si vychutnať tunajšiu prírodu, krásne výhľady a zažiť aj troška záhadnej histórie, je to vynikajúce miesto pre rodinný výlet.

Foto, zdroj: Adam Bič

Tip na výlet: Zaujímavé a tajuplné miesto nad Humenným
21
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM