Michala Halásová Samospráva

Pracovný deň župana Chudíka? Za povinnosťami sa presúval na elektromobile

Prešovský samosprávny kraj už po druhýkrát zorganizoval Energetický deň. Aktivity vo všetkých okresoch kraja boli zamerané na problematiku znižovania energetickej spotreby a využívania obnoviteľných zdrojov energií. Ľudia tak mohli vidieť na úrade živý trávnik ale aj župana na elektromobile.

Ilustračný obrázok k článku Pracovný deň župana Chudíka? Za povinnosťami sa presúval na elektromobile
Zdroj: Dnes24.sk

Predseda PSK Peter Chudík sa v rámci svojich pracovných aktivít počas Energetického dňa presúval na elektromobile. „Naším cieľom je tému udržateľnej energie priblížiť predovšetkým laickej verejnosti. Preto sme pripravili nielen program pre odborníkov ale snažíme sa rôznymi zaujímavosťami osloviť obyčajných ľudí. Preto máme na úrade položený živý trávnik, sú pripravené atraktívne hračky i výroba veterných vrtuliek,“ priblížil Chudík.

Účastníci workshopu za zaoberali energetickou efektívnosťou budov, energetickým auditom firiem a aktivitami Energetického klastra PSK, ktorý vznikol presne pred rokom. V budove úradu PSK boli prezentačné stánky zamerané na energetickú efektívnosť vo verejných a súkromných budovách, meranie a vyhodnocovanie úspor elektrickej energie, malé vodné elektrárne i osvetľovacie LED technológie.

Prezentácia škôl

Návštevníkom sa prezentovali aj školy v zriaďovateľskej pôsobnosti nášho kraja, ktoré predstavili inovačné učebné pomôcky (SOŠ technická, Prešov), rôzne drevené výrobky (SOŠ drevárska, Vranov nad Topľou). Veľký úspech mali elektrické roboty a ďalšie výrobky zo Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej v Prešove, s ktorými sa prezentujú na súťažiach.

V priestoroch Úradu PSK bola sprístupnená aj výstava fotografií Energia a trvalo udržateľný rozvoj. Záujem vzbudil obraz Andyho Warhola z tetrapaku z dielne študentiek zo Strednej odbornej školy Andy Warhola z Medzilaboriec, ktorý získal 1. miesto v súťaži Recykluj a vyhraj. Predovšetkým pre malých návštevníkov bola určená výstava výrobkov zo separovaného odpadu z projektu Škôlka Ježka Separka. Najväčší záujem mali deti o ekologickú tvorivú dielňu, v ktorej si vyrábali papierové veterné vrtuľky.

Zapojili sa aj knižnice a hvezdárne

Do podujatia Energetický deň sa v Prešovskom kraj zapojilo spolu 60 kultúrnych, sociálnych a školských organizácií v pôsobnosti krajskej samosprávy. Spolu 42 stredných škôl pripravilo aktivity ako kvízy, súťaže, exkurzie, besedy, zber druhotných surovín, prezentácie i zber energetických článkov. Na gymnáziu vo Vranove nad Topľou žiaci súťažili o najkrajší výrobok z PET fliaš, študenti z gymnázia v Kežmarku zase prezentovali alternatívne energetické zdroje, SOŠ drevárska vo Vranove nad Topľou pripravila hodinu bez počítačov a elektrických spotrebičov.

Aj knižnice v pôsobnosti PSK pripravili rôzne výstavy, besedy a tvorivé dielne pre deti i pre seniorov. Vihorlatská hvezdáreň zorganizovala na astronomickom observatóriu na Kolonici Týždeň trvalo udržateľnej energie, ktorý potrvá až do piatku.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM