Ondrej Petričko Rôzne

Práce na výstavbe aquaparku pokračujú: Vykúpať by sme sa mali už budúci rok

Prvý zemplínsky aquapark by mal otvoriť svoje brány už budúci rok. Práce na jeho výstavbe idú podľa plánu. Zemplínčania sa novej atrakcie na Zemplínskej šírave nevedia dočkať.

Ilustračný obrázok k článku Práce na výstavbe aquaparku pokračujú: Vykúpať by sme sa mali už budúci rok
Zdroj: TASR

Práce na výstavbe prvého zemplínskeho akvaparku pri obci Kaluža, ktoré začali presne pred rokom, idú podľa plánu. Aquapark na Zemplínskej šírave by podľa slov starostu Kaluže Jána Čuchrana mal byť dokončený a otvorený v roku 2014. Rekreačný areál bude prvým zariadením svojho druhu na území Zemplína.

Aquapark si vyžiada približne 6 miliónov eur

Akvapark pri Zemplínskej šírave buduje spoločnosť TRR Centrum Kaluža, s. r. o. Obchodný podiel vo firme má okrem viacerých podnikateľských subjektov aj Kaluža. Do majetku spoločnosti vložila pozemok, kde sa buduje vodný svet a takmer kilometer hlboký vrt, ktorý bude zdrojom termálnej vody pre bazény a systém vykurovania celého rekreačného areálu. Mala by dosahovať teplotu 40 stupňov Celzia. „Hrubá stavba akvaparku je momentálne pred dokončením, je prekrytá a pracuje sa na vonkajších fasádach. Vo vnútorných častiach sa inštalujú nerezové bazény, budujú priečky, šatne, sprchy a vykonávajú sa práce, ktoré súvisia s inštaláciou rozvodov vody, elektriny či kanalizácie. Všetko ide podľa plánu," skonštatoval Čuchran.

Čulý pracovný ruch je podľa jeho slov v týchto dňoch aj v exteriérovej časti akvaparku, kde prebiehajú terénne úpravy plôch pre výstavbu nového parkoviska a korza. Výstavba prvého akvaparku na území Zemplína si podľa slov starostu Kaluže vyžiada približne 6 miliónov eur. Stavebný projekt je financovaný výlučne zo zdrojov uvedenej spoločnosti. Vodný svet by mal slúžiť v prvých rokoch jeho prevádzky iba na rekreačné účely, no do budúcna tam plánujú poskytovať aj liečebné procedúry. Voda z geotermálneho vrtu je totiž podľa doterajších rozborov vhodná na liečbu viacerých druhov ochorení.

Zemplínčania sa nevedia dočkať

Ľudia z celého Zemplína sa na novú možnosť rekreácie tešia. Veď najbližší slovenský aquapark podobného rázu sa nachádza až v Poprade. Aj preto Michalovčania a obyvatelia okolitých obcí a miest radšej navštevovali blízke termálne kúpaliská v Maďarsku. Po otvorení aquapark na Zemplínskej šírave to budú mať doslova za rohom. „Veľmi sa tešíme, že sa niečo také začalo stavať. Doteraz sme chodili s rodinou do Nyíregiházy, kde nám to vyhovovalo aj po finančnej stránke. No keď budeme mať termálne bazény na Šírave, tak ani do Maďarska nebude treba jazdiť,“ povedal Jozef, ktorý pravidelne s celou rodinou navštevuje termálne kúpaliská u našich južných susedov.

Aj ďalšia oslovená sa z výstavby na Šírave teší. „Som rada, že tu bude aquapark, mohlo by to pomôcť cestovnému ruchu na východe,“ povedala Michalovčanka Petra. Doteraz navštevovala najmä aquapark pri Liptovskom Mikuláši a tak je rada, že takúto možnosť na rekreáciu bude mať len pár kilometrov od domova. Myslí si, že tento projekt má veľký potenciál. „Poznám veľa ľudí, ktorí sú ochotní kvôli aquaparku aj s celou rodinou precestovať pol Slovenska.“ Podľa nej bude však návštevnosť závisieť hlavne od cien vstupov. „Som zvedavá na ceny. Či budú primerané nášmu regiónu a či budú zodpovedať kvalite a vybavenosti strediska,“ dodala.

Zdroj: TASR/Global24

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM